összetétel

Full text search

összetétel [e-e] főnév -t, -ek, -e [ë, e]
1. Különféle elemekből, tényezőkből álló dolognak az a belső szerkezete, amelyet ezen elemek, tényezők mivolta, minősége, aránya, egymáshoz való viszonya határoz meg. Az anyag vegyi összetétele; a levegő, a talaj összetétele; a tőke szerves összetétele: az állandó és a változó tőke aránya.  Úgy tudta ez a nagy ember az ízeket és azok vegyi összetételét, hogy gusztus volt hallani. (Móricz Zsigmond) || a. <Emberi közösségekkel kapcs.:> az a szerkezeti jelleg, amelyet az határoz meg, hogy a szóban forgó közösség kikből áll, és azoknak mi a szerepük. A bíróság, a kormány összetétele; a vezetőség személyi összetétele.
2. (ritka) Az a cselekvés, amelynek során vmit összeteszünk; összetevés. Összetétel és szétválasztás. || a. (nyelvtudomány) A szóalkotásnak az a módja, amikor két szóból meghatározott törvényszerűségek szerint alkotnak új szót. Új szavak összetétellel is keletkeznek.
3. (nyelvtudomány) Két v. több szóból álló, egységes fogalmat kifejező s többnyire egy főhangsúllyal ejtett szó, amelynek jelentését rendsz. a tagok saját jelentése és a kapcsolat módja határozza meg (pl. kéményseprő, fúr-farag, államhatalom). Alanyi, alárendelő összetétel; forradásos összetétel; háromtagú összetétel; jelöletlen összetétel; jelzős összetétel; mellérendelt v. mellérendelő összetétel; tárgyas összetétel; többszörös összetétel. || a. Olyan két v. több szóból létrejött, egységes fogalmat kifejező s többnyire egy főhangsúllyal ejtett szó, amelyben az egyes tagokat egy-egy szóval azonosnak érezzük, de a tagok jelentése az egésznek jelentésében már nem v. alig érezhető (pl. agyafúrt, atyafi). || b. Elhomályosult összetétel: olyan szó, amelynek az egykor önálló szókból lett alkotóelemei a nem nyelvészek számára felismerhetetlenekké váltak (pl. ifjú, némber).
Szóösszetétel(ek): szóösszetétel.
összetételű.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me