ötödik

Full text search

ötödik számnév, sorszámnév
I. (melléknévi)
1. <Időben> a negyedik után következű (legközelebbi) <személy, dolog>. Az ötödik érkező; a hónap ötödik napja; ötödik nemzedék; a sakkverseny ötödik fordulója. || a. (történettudomány) <Azonos nevű uralkodók v. pápák közül, ill. egyes családok történetével kapcs., genealógiai munkákban, olykor a szépirodalomban is:> a szóban forgó néven a negyedik után következő (legközelebbi) (írva rendsz. V). Ötödik László; ötödik Pius, Leó.  A mostani uralkodónk a németeknek, cseheknek: Első Ferdinánd császár; nekünk Ötödik Ferdinánd király. (Arany János) Én V-ik Antal vagyok, mondá [Forgách Antal fia]. (Mikszáth Kálmán) || b. <Az időbeli egymásután alapján megállapított rendben> a negyedik után következő (legközelebbi). A napirend ötödik pontja; a lakoma ötödik fogása.  Még egy epilogunk van: az ötödik felvonás. Tizenöt esztendő múlva Cyrano … elárulja titkát. (Ambrus Zoltán)
2. <Térben> a negyedik után következő (legközelebbi). Az első sorban balról az ötödik gyerek; ötödik pad; ötödik emelet; a létra ötödik foka; innen az ötödik utca.  A szobalányok … kacagva tekintenek ki a negyedik és ötödik emeletről. (Kosztolányi Dezső)
3. <Rangban, értékben, fontosságban> a negyedik után következő (legközelebbi) <személy, dolog.> Ötödik helyezett; ötödik díj.
4. <Vmely egyéb szempontból megállapított rendben> a negyedik után következő (legközelebbi). Az ábécé ötödik betűje; a könyv ötödik fejezete. || a. <Vmely fokozatos rendszert alkotó tagok közül> alulról fölfelé haladva a negyedik után következő (legközelebbi). Vmely iskola ötödik osztálya; a skála ötödik hangja. || b. A jelzett szó fogalmával közvetlen kapcsolatban levő iskola ötödik osztályába járó <tanuló>. Ötödik általános iskolás. || c. (mennyiségtan) (Vmely számnak, algebrai kifejezésnek) ötödik hatvány(a): az a szorzat, amelynek mind az öt tényezője a szóban forgó szám, ill. algebrai kifejezés. Kettőnek az ötödik hatványa (annyi mint) harminckettő.
5. Az ötödik hadoszlop: azoknak az összessége, akik a hátországban az ellenséggel összejátszanak, és az ő győzelméért dolgoznak.
6. <Megkülönböztetésül:> az ötös (V. v. 5) számmal jelölt. Ötödik épület, tanterem, kerület; Kis ötödik János.
7. Minden ötödik: <a sorozatot alkotó tagok közül> mindegyik, amelyik a megelőzőleg számba vett(ek) után négynek a kihagyásával következik. Minden ötödik sorsjegy nyer.  Minden ötödik ágy között egy herélt ember fekszik, hogy valami rendeletlenség [= rendetlenség] ne történjék közöttök. (Mikes Kelemen)
II. (főnévi) -et, -e [e, e]
1. <Időrendben v. sorrendben> a negyedik után közvetlenül következő személy. Ötödiknek érkezett.
2. <Rangban, tekintélyben, jelentőségben, érdemben, eredményben> a negyedik után következő személy. Ötödik lett a magasugrásban.
3. (személyraggal) Ötödike: a szóban forgó, a folyó v. a következő hónap ötödik napja. Január ötödike; ötödikén érkezett; ötödikére várjuk.
4. A szóban forgó v. a beszédhelyzetben meghatározott iskolafaj ötödik osztálya. A gyermek az ötödikbe jár.
5. (mennyiségtan) Az ötödiken v. (ritka) az ötödikén*: az ötödik hatványon. Kettő az ötödiken.
Kerülendő szó vagy kifejezés.
Szólás(ok): ld. kerék.
ötödiki.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me