pedig

Full text search

pedig [e] kötőszó
A. <Tagmondatok, mondatok kapcsolására.>
1. (A mondatban rendsz. a második helyen, többtagú felsorolásban csak az utolsó tag előtt.) <Kapcsoló kötőszóként, egyenrangú, de különböző fogalmakhoz fűzött különböző, de egymásnak nem ellenmondó közlések, kérdések, felszólítások kapcsolására rendsz. kettős szembeállitásban:> meg (II. B. 1), és. Bajusza már ősz volt, haja pedig deres. Nappal dolgozik, este pedig tanul.  Volt-e … sok almája a kertben? A mienk férges volt az idén …, körte pedig éppenséggel nem termett! (Mikszáth Kálmán) Te délre mégy, te nyugatra, én pedig | északra, Elvtárs! (József Attila) || a. <Egyenrangú, de különböző fogalmakhoz fűzött, különböző, de egymásnak nem ellent mondó, s nem ellentétes fogalmakhoz fűzött különböző állítások, kérdések, felszólítások kapcsolására, ellentétszerű szembeállításban:> viszont (III), meg, ellenben (5). A felnőttek beszélgettek, a gyerekek pedig játszottak. Én dolgozom, te pedig maradj csendben! Ő elment, én pedig itthon maradtam.  Rozália sírt, ahol nem látták, egy csomó hitelező pedig káromkodott, ahol hallották. (Mikszáth Kálmán) || b. <Párhuzamos érzelmi mondatok kapcsolására, nyomósító, színező szóként>.  Ördög bújjék az uradba, Te pedig menj a pokolba! (Petőfi Sándor)
2. <Vmely előzmény, főleg cselekvés, megnyilatkozás után, arra mintegy válaszként:> azonban, de erre. Én intettem, figyelmeztettem, ő pedig csak nevetett. Elmondtam a történetet, ő pedig így válaszolt …
3. <Rendsz. a mondat elején v. (ritka) végén, ellentmondó állítás kapcsolására és a szembeállítás erős hangsúlyozására:> azonban, de; holott. Azt állítja, hogy ott voltam, pedig dehogy voltam ott. Azt mondják, nincs esze, pedig van.  [A hajóra] rá … van festve a neve: Futár. Biz az nem futár pedig, mert lassan jár. (Tömörkény István)
4. <Rendsz. önálló mondatban, az előzményekkel szemben álló, nekik ellentmondó állásfoglalás kifejezésére:> mindezek ellenére, mégis; márpedig. [Jobb lesz, ha itt maradsz.] – Én pedig elmegyek. [Sajnos, ez nincs másképp.] – Így pedig nem lesz jó.  És aztán tovább suttogtak. Pedig bizony kár volt nem hallgatni azt a pompás búcsúztatót. (Jókai Mór)
5. <A szembeállítás, ill. az ellentét erősebb kiemelésére; nyomósító szóként>. Hol az egyik vonogatta a vállát, hol pedig a másik feleselt.  Vagy fizess rögtön, vagy pedig viszem a zálog eredetijét. (Mikszáth Kálmán)
6. <Rendsz. olyan vonatk. névmás v. határozószó után, amely megengedő mondattal is kifejezhető gondolatot vezet be; annak jelölésére, hogy a másik tagmondatbeli tény a várható, elvárt föltevés ellenére bekövetkezik.> A másik, aki pedig bűntársa volt, megszabadult. Az üdülőt, ahol pedig remekül éreztük magunkat, az ő kedvükért otthagytuk.
7. <Rendsz. megengedő árnyalattal, amikor az első tagmondat tartalma olyan, hogy éppen az ellenkezőjére lehetne következtetni a másodiknak tartalmából:> noha, bár, jóllehet mégis (ill. mégsem). Nem eszi meg a kenyeret, pedig jó. Fázom, pedig süt a nap.  Szörnyű vendégoldal reng araszos vállán, Pedig még legénytoll sem pehelyzik állán. (Arany János) Apa komor volt, ritkán nevetett … | Pedig vidám nép a vasutasok, | Tipanuc bácsi mindig mulatott. (Szabó Lőrinc)
8. <Az ellentét, a szembeállítás erősebb hangsúlyozására; rendsz. így körülírható mondat értékével:> s ez érthetetlen, szokatlan, különös, mert …; bár, holott. Nincs itt, pedig itt szokott lenni. Nem tud róla, pedig szóltam neki.  Sándor úrfi … a latin nyelvbül alig tudott valamit; pedig hat éven át a piaristák konviktusában lakott. (Táncsics Mihály) Dúltak, fúltak, boncolták a kérdést, rágódtak rajta. Pedig olyan egyszerű volt. (Mikszáth Kálmán)
9. (kissé választékos) <Vmely előzmény magyarázatának, kifejtésének bevezetésére.> Ez csalás; csalás pedig azért, mert … Ennek csak egy oka lehet; ez pedig az, hogy …  Szerelmem által egy lehet | csak boldog és szerencsés – az pedig | Bánk. (Katona József) Sűrű bajusztól fedve hallgat ajka … Hallgat pedig, mivel most agyarán | Bagó van. (Arany János) || a. (közbevetett mondatban) <Vmely feltevés nyomatékos megokolásának v. magyarázatának bevezetésére:> és ez bizonyos; márpedig (2). Ha iszik, sokat iszik pedig, mindjárt jó kedve van. Ha ír, pedig írni fog, válaszolj neki rögtön!
10. <A beszéd, az elbeszélés folyamatos jellegének biztosítására haszn. szóként, amely a más irányba terelődött gondolatmenetet az eredeti irányba visszatereli, ill. váratlanul egy mozzanatra irányítja:> és, aztán, hát. Most pedig térjünk a tárgyra! Ami pedig ezt a kérdést illeti …  Történt pedig egy vasárnap, Hogy a fentirt fülemile Ép a közös galyra üle. (Arany János)
B. <Mondatrészek, szavak kapcsolására>.
1. <A szembeállítás, ill. az ellentét erősebb kiemelésére, nyomósító szóként.> Ez, nem pedig az; így, nem pedig úgy; sem most, sem pedig máskor; vagy itt, vagy pedig máshol; ki erre, ki pedig arra; hol az egyik, hol pedig a másik; akár ez, akár pedig az.  A harmadfü csikó … Nem a tehertől fél, amelyet húznia kell majd, Nem! hanem a hámtól, mely korlátozza futását. | És amit így elveszt, azt nem pótolja sem abrak Sem pedig a ragyogó szerszám. (Petőfi Sándor)
2. <Az előző mondat vmely mondatrészének jelentését fokozó szóként, rendsz. hátravetett jelző bevezetésére:> mégpedig.  Jaj, … megint egy köpönyeg! – Pedig még milyen!!! (Vas Gereben) Nem ilyen a kísértet … Ember ez, pedig igazi. (Jókai Mór) Bizony hó az, pedig tiszta. (Móricz Zsigmond)
Szóösszetétel(ek): éspedig; márpedig; mégpedig.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me