pénztár

Full text search

pénztár főnév
1. Az a helyiség, gyak. részben üvegfalú fülke v. vmely helyiségnek az a része – a szükséges berendezési tárgyakkal együtt –, ahol vmely intézmény, vállalat, kereskedelmi v. közlekedési szerv stb. alkalmazottja a vételár, szolgáltatás ellenértéke stb. címen oda befolyó készpénzt átveszi, ill. a különféle kifizetéseket teljesíti; kassza. Színházi, vasúti pénztár; a bank, a jégpálya, a mozi, az uszoda pénztára. A pénztár balra, a második szobában van. Tessék a pénztárhoz fáradni. A pénztártól való távozás után felszólamlásnak nincs helye.  Beültette a feleségét a pénztárba, és azzal, hogy mindjárt jön, elsietett. (Gelléri Andor Endre)
2. <Vmely testületen, intézményen, vállalaton belül> az a részleg, osztály, amelyen keresztül a pénzforgalom lebonyolódik. Hadi pénztár; házi pénztár. A pénztár napi jelentése hiányzik. Felvette a tiszteletdíjat a pénztárnál. || a. Ennek személyzete. Telefonálj a pénztárnak, hogy a kifizetések jegyzékét küldjék fel!
3. Olyan szekrény, doboz stb., amelyben vmely közösség pénzét tartják; pénzszekrény, kassza. Pénzt vett ki az egyesület pénztárából.
4. Vmely intézménynek, egyesületnek, vállalatnak, kereskedelmi v. közlekedési szervnek stb. befizetésekből adódó, ill. kifizetés céljára rendelkezésére álló pénzkészlete; kassza. A pénztár kimerült.
5. (bizalmas) Az az idő, amely alatt vmely pénztár (1) a közönség rendelkezésére áll; pénztári órák. Pénztár 2-től 6-ig. Elkésett, már nem volt pénztár.
6. (1945 előtt) Olyan gazdasági jellegű társadalmi intézmény, amely tagjaitól meghatározott célra rendszeresen járulékokat, díjakat v. más összegeket szedett be. Biztosító, betegsegélyző pénztár.
Szóösszetétel(ek): 1. pénztárablak; pénztárállomány; pénztáregyenleg; pénztárellenőrzés; pénztár-felülvizsgálat; pénztárfiók; pénztárfölösleg; pénztárfülke; pénztárhelyiség; pénztárkulcs; pénztármaradvány; pénztármérleg; pénztárrablás; pénztárrovancsolás; pénztárszámla; pénztártiszt; pénztártöbblet; pénztárutalvány; pénztárvizsgálat; pénztárzárás; pénztárzárlat; 2. adópénztár; állampénztár; betegpénztár; bérletpénztár; jegypénztár; kézipénztár; magánpénztár; segédpénztár; segélypénztár; takarékpénztár.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me