perspektíva

Full text search

perspektíva [ë-ë v. e-ë] főnév ..vát, ..vája (régies írva: perspectiva is)
1. (kissé választékos) Az a távolság és nézőszög, amelyből a szemlélő vmely térbeli jelenséget áttekint. A hidat többféle perspektívában ábrázolja. || a. (átvitt értelemben, sajtónyelvi) Nézőpont, szemszög, amelyből a dolgokat szemléljük. Magasabb perspektíva. Ebben a perspektívában v. ebből a perspektívából nézve a dolog egészen másként fest.
2. (művészettörténet) <Festményen v. domborművön> az ábrázolt tárgy valóságos térbeli elhelyezkedésének, főképpen harmadik kiterjedésének érzékeltetése a vonalaknak, színeknek bizonyos módszer szerint történő alkalmazásával; távlat. A képnek jó a perspektívája; van perspektívája.  Dante … öntudattalan azon szellemnek hódol, mely később az olasz festőket s építészeket … a perspectiva tanulmányozására készteti. (Péterfy Jenő)
3. (régies) Látkép, kilátás, látvány.  Kívülről rideg, visszariasztó a várkastély alakja … Mikor azonban a kapuja feltárul, gyönyörű építészeti perspektíva lepi meg a belépőt. (Jókai Mór) || a. (ritka, irodalmi nyelvben) Vmely térnek minden mástól elvonatkoztatott, sajátosan térbeli benyomása, szemlélete <tágasság, nagyság szempontjából>.  A kristálylap … megduplázva a szoba perspektíváját … megmutatta a sofőrt, aki ott feküdt az ágy alatt. (Hunyady Sándor)
4. (átvitt értelemben, sajtónyelvi) Az az időbeli távolság, amelyből vmely eseményt, rendsz. elmúlt dolgot látunk, megítélünk. A múltat helyes perspektívából kell megítélni. Évtizedek perspektívájából már másképp látjuk a dolgot.
5. (átvitt értelemben, választékos) Reménnyel, fejlődéssel, lehetőségekkel kecsegtető távlat, ill. általában kitekintés a jövőbe. Perspektíva nélküli: a) olyan, amiről nem látjuk előre, hogy mivé fog fejlődni a jövőben; aminek nincs jövője; b) szűk látókörű, fantázia nélküli <ember>; vmilyen perspektívát nyújt. Kitárul előtte a jövő széles perspektívája. A kommunizmus perspektívája ragyogó lehetőségeket tár fel az emberiség előtt.  A míveltek és vagyonosok … megnyugodtak [Napóleon] bukásának s új politikai kormány perspektívájának előrelátásában. (Szalay László) Rettenetes perspektíva tárult belső szeme elé. (Babits Mihály)
6. (elavult) Távcső.  [Jupiter] perspectiváján épen A föld golyóbisára Le néz. (Csokonai Vitéz Mihály) A perspektívával akár a lőrések mögött leskelődő labancok fejeit is megszámlálhatta az ember. (Jókai Mór)
Szóösszetétel(ek): békaperspektíva.
perspektívájú; perspektívás.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me