porta

Full text search

porta főnév portát, portája
1. (népies) Falusi, kisvárosi belső telek, a rajta levő épületekkel együtt. Családi, közös, régi, saját porta; kertes porta; rendben tartja a portáját. Az egész faluban nincs még egy olyan takaros porta.  „Istenem uram, Beh szépen Fütyöl ez az én madaram!” | „Kendé bizony az árnyéka!” … „De az én portámon zengett: Hogy illetné a fütty kendet!” (Arany János) János uram portáján egész tócsák állanak. (Mikszáth Kálmán) || a. (népies) A portán levő ház. Új portát építtet.  A takaros, fehérre meszelt porta most a csöndben aludt. (Kosztolányi Dezső) || b. (ritka) Az ebben lakók összessége. Haragban van a két porta.
2. (átvitt értelemben, bizalmas) <Rendsz. szólásszerű kifejezésekben.) Családfőnek, gazdának, vezetőnek legközelebbi környezete, saját magával, háztartásával, munkásságával kapcsolatos, ügyei, ill. az a hatáskör, amelyben vkinek rendelkezési joga van. Úr a saját portáján; rendet teremt a maga portáján. Nézzen előbb körül a saját portáján. A mi portánkon minden rendben van.  Az ősi föld Zsellére csak és várja az időt, Mikor saját portáján úr leszen. (Juhász Gyula)
3. (történettudomány) A török szultán palotája; a nagyvezír székhelye, udvara, hivatala. Fényes porta; magas porta. Követségbe ment a portához. A porta újabb adót kért.  Holnap megindúlunk Drinápoly felé, hogy ott meglássuk azt a hatalmas, és sok feleségű császárt, és a fényes, tündöklő portát. (Mikes Kelemen) Majd a Magas Portán dalt mondott álmos agáknak | és a kegyes Szultán hallgatta az árva Emigránst. (Kosztolányi Dezső)
4. (régies) <Nagyobb épülettel kapcsolatban:> kapu.  Zárva volt az aranyszárnyú porta, S a kurjantását nem hallotta senki. (Juhász Gyula)
5. A portás fülkéje v. annak közvetlen környéke. Elmenetelekor a kulcsot leadta a portán. Üzenetet hagyott a portán.  Kirakva csomagja a hallban már. | Portán a személyzet karban vár. (Babits Mihály)
portai.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me