rang

Full text search

rang főnév -ot, -ja
1. (1945 előtt) <Kizsákmányoláson alapuló társadalomban> törvényesen megszabott v. a közfelfogás által elismert olyan sorrendi helyzet, amely meghatározza a vkinek, vminek kijáró tiszteletet és címet. Alacsony rang; magas rang; rangban emelkedik; rangjához illően él; vmely rangig viszi; rangon alul; rangján alulinak érez vmit; elér vmilyen rangot; rangját köti vmihez; leteszi rangját. A rangok és címek kórsága. Kapaszkodás a rangok után.  Mert attól félt [György], hogy a Miklós erős karja | Az ő hirét nevét homályba takarja; Mert – dejszen tudja azt az ő gonosz lelke, Öccsét rangja szerint miért nem nevelte. (Arany János) Rangra … nem volt egyforma a társaság, .. . volt itt nagy úr, de falusi jegyző is. (Mikszáth Kálmán) || a. (régies, választékos) <Kizsákmányoláson alapuló társadalomban> magasabb társadalmi helyzetet biztosító méltóság.  Ez a hiú fényt s rangokat vadássza, … Emez dühödve pusztít, öl, rabol. (Berzsenyi Dániel) Meghal minden és elmúlik minden, A dics, a dal, a rang, a bér. | De él az arany és a vér. (Ady Endre) || b. Hivatali beosztás, ill. vmely hivatali beosztásnak megfelelő munkakör v. hatáskör. Miniszteri rangban van.
2. <A katonaságnál> előléptetés, kinevezés során nyert és az elöljárói sorrendet meghatározó fokozat; rendfokozat. Hadnagyi, őrvezetői, tiszti, tábornoki rang; magas rangot visel; rangját veszti. Rangjától megfosztották. Visszakapta régi rangját.  Őrmesteri rangja van és vitézségi érme, de már nem katona. (Karinthy Frigyes) || a. (1945 előtt) <Köztisztviselőknél> a fizetési osztálynak, ill. a hivatali beosztásnak megfelelő szolgálati fokozat. Miniszteri tanácsosi rang.
3. (átvitt értelemben, ritka) Vminek a társadalomban betöltött szerepéből következő kiemelkedő jelentősége. Az intézet rangja nem engedi meg, hogy… Klasszikusok játszása ad igazán rangot egy színháznak.
Szóösszetétel(ek): rangegyenlőség; rangéhes; rangemelés; rangfosztás; ranghely; rangjel; ranglajstrom; rangszám; rangviszály; rangviszony; rangvita.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me