rátart

Full text search

rátart ige
1. tárgyas Rátart vmire: úgy tart vmit, hogy az vmi fölött legyen, esetleg vminek a felületéhez érjen. Rátartja a serpenyőt a tűzre, a szalonnát a parázsra. Rátartotta a tenyerét a szemére.  [A] táblabíró odahajolt a fekvőhöz …, rátartotta fülét a mellére. (Jókai Mór) || a. tárgyas (ritka) Feléje, ráirányítva tart; ráfog (1). Rátartotta a puska csövét.
2. tárgyas (régies, irodalmi nyelvben) Rátartja magát (vmivel): önérzetesen, nagyralátóan viselkedik; nagyra tartja magát (vmivel), büszke vmire.  Jó leány, ne tartsd rá magadat annyira. (Csokonai Vitéz Mihály) Eresszenek a csatára … Ha megjövök elevenen, Koszoru lesz a mellemen … Rá is tartom magam vele. (Arany János)
3. tárgyatlan (népies) Rátart (vmire): szokásból, megszokottságból megkíván, igényel vmit. Nyolckor mindig le szoktam feküdni, úgyhogy már egészen rátart a szemem. Ne vakard a lábad, mert majd rátart.  Elfojtom hát könyűm! De lám, minő | Bolond az ember! a természet rátart, Mondjon akármit a szégyenkedés. (Arany JánosShakespeare-fordítás) || a. tárgyatlan (tájszó) Kitartóan megmarad vmi mellett; kitart.
Vö: tart (I. 1b).
rátartás; rátartható; rátartó; rátartott.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me