reális

Full text search

reális [ë] melléknév és főnév (régies írva: realis is)
I. melléknév -an, -abb
1. (választékos) Valóságos, a valóságban meg lévő. Reális erők.  || a. (sajtónyelvi, választékos) Gyakorlati, a valóságnak megfelelő, a való helyzethez alkalmazkodó, valószerű, valós. Reális ár, eljárás; reális normákat állapít meg; reálisan becsüljük fel az erőviszonyokat.  Linának kitűnő reális észéke van, s végtelenül pontos és beosztó. (Móricz Zsigmond) || b. (sajtónyelvi, választékos) Megvalósítható. Reális elképzelés, terv. || c. (választékos) A való helyzetet figyelembe vevő, gyakorlati gondolkozású <személy>. Reális ember.  Társai … reális gondolkozású szorgalmas ifjúnak tartották. (Tolnai Lajos)
2. (mennyiségtan) Reális szám: valós szám.
3. (ritka, irodalmi nyelvben, művészettörténet) A realizmusnak (1) mint irodalmi, művészeti iránynak megfelelő; a valósághoz igazodó. Reálisan ábrázolja az életet.  Nincs reális élet Mesémbe, mind azt fogják mondani. (Reviczky Gyula)
II. főnév -t A valósággal összeegyeztethető, a valóság természetének megfelelő jelleg; valószerűség. Elképzelésében semmi reálisat nem látok.  Mindig marad – ha a fejére áll is – Önála valami vaskos, reális. (Arany János) [Kemény Zsigmond] alakjaiban a reális, a tények világával lépten-nyomon összeszövődik … a sejtések, a látományok világa. (Péterfy Jenő)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me