ripsz-ropsz

Full text search

ripsz-ropsz határozószó, mondatszó és főnév, (ritka) ripsz-rapsz, (elavult, tájszó) rips-raps
I. határozószó
1. <Hirtelen szétkapkodás, elfogyasztás kifejezésére:> váratlanul gyorsan, hirtelen, egykettőre. Az örökösök ripsz-ropsz széthordtak mindent.
2. (gyak. rosszalló) <Annak kifejezésére, hogy vmit hirtelen összecsapnak, gyorsan, kellő körültekintés v. gondosság nélkül készítenek el:> gyorsan, egykettőre. Ripsz-ropsz összeütötte a dolgot. Ripsz-ropsz megfőzte az ebédet.  Hát akinek kedve van tízszer, hússzor befutnia pokol pitvarába [= a torjai kénköves barlangba], rips-raps összeszedni, ami imitt-amott csillámlik, kanállal, megint kiszaladni …: hát az olyan kincset hozhat magával, ami többet ér a karbunkulusnál. (Jókai Mór) Mennyiszer nézte, mint a mesébe illőket, azokat a fiúkat, akik ripsz-ropsz felálltak, és csak úgy fújták mint jó katonák a trombitát, az olvasmányt. (Gelléri Andor Endre)
II. mondatszó (elavult) <Annak kifejezésére, hogy vmit gyorsan szétkapkodnak, vmi váratlanul gyorsan elfogy.>  Rips, raps, a szőlők már puszta támasz megett Gyászolnak, hajdani díszek már mind oda lett. (Csokonai Vitéz Mihály)
III. főnév (ritka) Vminek hirtelen, gyors szétkapkodása, széthordása.  Minden úgy látszik elhagyva lenni, ahogy a birtokos temetése után maradt. Amit akkor, az általános rips-raps alkalmával el nem hordtak, azontúl oly módon ott maradt. (Jókai Mór)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me