romantika

Full text search

romantika főnév ..kát, ..kája (csak egyes számban) (régies írva: romántika is)
1. (irodalomtudomány, művészettörténet) <A XIX. sz. elején> a klasszicizmus ellenhatásaként keletkezett szellemi, irodalmi, művészeti irány; a klasszicizmus eszményeivel szemben az érzelem, a szenvedély, a képzelet uralmát, a hagyományos öröklött szabályok megvetését, az egyéniség jogát és a természet varázsát hirdette, s különféle alkotásai általában lázadást, tiltakozást fejeztek ki a fennálló társadalmi renddel szemben. A romantika legtöbbször lázadást rejt magában. A romantika jellege nemzetek és korszakok szerint módosult. A magyar romantika legnagyobb alakja Vörösmarty. A romantika néha szertelenségbe téved.  Lásd, én fia … Az új iránynak, a romantikának, Én épen a torzban gyönyörködöm. (Madách Imre) || a. (1945 után) Forradalmi romantika: a proletárforradalom harcának és építésének hősiessége, pátosza, jövőbe mutató lelkesültsége, ill. ennek kifejezése <a szocialista-realista művészetben és irodalomban>.
2. (választékos) Rendkívüli, magasztos eszmé(nye)kért v. kalandos, szinte emberfölötti célokért való lelkesedés, nagy érzések iránti vonzódás, fogékonyság. Lovagi, hősi romantika a lovagkor romantikája; kalandorregényeken nevelkedett ifjúkori romantika.  [Balassi Bálintnak] kebelében a hazafiúság bajnoki lelke és romántika … lebegnek. (Kölcsey Ferenc)
3. Érzelmesség, ábrándos rajongás; kalandvágy. Gyerekes, hazug romantika. Szereti a romantikát. A film csak úgy csöpög a romantikától.  Valami ősi volt Újváros múltjában, fonák primitívség, szennyes romantika. (Babits Mihály) || a. (választékos, rendsz. enyhén rosszalló) A valóság önámító szépítése; naiv, idilli eszményítés.  Neki nem kell se bocskor, se gatya. Se árvalányhaj, se falusi romantika. (Móricz Zsigmond)
Szóösszetétel(ek): álromantika; betyárromantika; parasztromantika.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me