sereghajtó

Full text search

sereghajtó melléknév és főnév
I. melléknév
1. (régies, gúnyos) <Mozgásban levő seregben> a többiek mögött rendsz. saját hibája miatt lemaradó, leghátul menő <katona, katonai egység>.  A falu hamar kitisztult a sereghajtó hadtól; nem fájt már senkinek a lába, se a lova nem volt fáradt. (Jókai Mór)
2. (sport, bizalmas) <Versenyben, bajnokságért folyó küzdelemben> rendsz. nagyon leszakadva haladó, sorrendben az utolsó (helyezésű) <versenyző, csapat>. Az éllovas meglepetésre kikapott a sereghajtó csapattól.
II. főnév
1. (bizalmas, tréfás v. gúnyos) <Együvé tartozó és együtt haladó, rendsz. csoportban menő emberek között> az utolsónak maradó személy. Ne maradj le sereghajtónak! Ő volt a sereghajtó a kiránduláson.  Sereghajtó gyanánt még egy öreg ember cammog alá a hegyi úton. (Jókai Mór) || a. (átvitt értelemben, sajtónyelvi, rosszalló) <Munkában, fejlődésben, gondolkodásban> a többiektől nagyon elmaradó személy. Sereghajtó az osztályban, a munkában.  Ügyelni kell a sereghajtókra is, s ezek között még kullog egy-kettő, kiknek az év szó maig új koholmánynak tetszik. (Vörösmarty Mihály)
2. (sport, bizalmas) <Versenyben, bajnokságért folyó küzdelemben> az, aki nagyon elmaradt, leszakadt a többitől. A sereghajtók közt van.
sereghajtói.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me