sikerül

Full text search

sikerül [e] tárgyatlan ige -t, -jön (csak 3. személyben)
1. (csak módhatározóval) <Vmely cél elérésére irányuló szándék, cselekvés, tevékenység> vmilyen eredményre jut, vmilyen befejezéséhez, megvalósulásához érkezik. Vmi alig, félig, fényesen, gyatrán, jól, kevéssé, pompásan, rosszul sikerül. A kísérlet rosszul sikerült.  Szindbád úr fürgén ugrik, és mi majd loppal vigyázunk, hogy minden jól sikerüljön. (Krúdy Gyula)
2. <Vmely befejezett cselekvés, tevékenység, emberi élet> eredményesnek, megfelelőnek, jónak, hatékonynak bizonyul. A terv, a vállalkozás sikerül. Minden sikerül neki. A házasságuk sikerült.  Először a férfiak hányták-vetették meg az esetet … Szörnyűség, hogy ilyesmi történhetik meg egy Nosztyval! … Pedig olyan egyszerű volt. Csak az történt, hogy nem sikerült egy jól kieszelt spekuláció. (Mikszáth Kálmán) Nem kérdem, sok vágyam mivé lett: Hiszen a bolond földi élet Csak ritkán sikerül. (Tóth Árpád) || a. (csak múlt időben) <Vmely alkotás> olyan lesz, amilyennek eltervezték, szánták, kívánták. Legújabb regénye nem sikerült.
3. (főnévi igenévvel) Mód, lehetőség nyílik rá, hogy a főnévi igenévben kifejezett cselekvés végbemenjen, ill. hogy végrehajtsák. Sikerült megfékezni a tüzet. Kilétét nem sikerült megállapítani. Sikerült elhárítania az akadályokat. Nem sikerült eltérítenem a szándékától.  A Városháza sötét boltívei alatt … sikerült eltűnnie. (Kosztolányi Dezső)
4. (rendsz. rosszalló) Vmilyenre sikerül: <alkotás, tárgy> az elkészítés folyamán a cselekvő személy szándéka, akarata ellenére vmilyenné, a kívánatostól eltérővé válik. A képen a füle túl nagyra sikerült. A naplemente a képen lilára sikerült. A kabát túl bőre sikerült.
Igekötős igék: félresikerül.
sikerülés; sikerületlen; sikerülő.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me