simaság

Full text search

simaság főnév -ot, -a (csak egyes számban)
1. (ritka, átvitt értelemben is) A sima (főként I. 1–3) melléknévvel kifejezett tulajdonság. A bársony jellemzője a simaság. Van valami kellemes simaság ebben a borban. || a. Vmely anyagnak, testnek, tárgynak sima volta; sima tapintás, egyenletesség. Arcbőrének simasága; a bársony, a selyem simasága; a jég, a márvány simasága; a padló, a talaj, az út, a víztükör simasága; a liszt, a púder simasága; a kenőcs, a szappan simasága; ruhájának simasága.  Hát szégyell a magyar cserfa lenni végre, Minthogy annak durva, darabos a kérge, És azon törekszik, hogy’ lehessen káka, Mert tetszősebb néki annak símasága! (Arany János) || b. (ritka) Sima felület. A folyó tükre csupa simaság.
2. (átvitt értelemben) Vmely cselekvésnek, folyamatnak sima (8) menete; egyszerűség, könnyűség. Az ügy (elintézésének) simasága.
3. (átvitt értelemben) Vmely személy magatartásának könnyed, megnyerő, sima (9) volta; sima társasági modor. Beszédének, fellépésének, modorának simasága.  Mi… a nagyvilági simaságtól jócskán elmaradtunk. (Vas Gereben) Diplomata simaságát a vezérkarban is megtartotta: társai irigyelték könnyű és hajlékony modorát. (Karinthy Frigyes)
simasági; simaságú.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me