túl [1]

Full text search

túl [1] határozószó, igekötő, névutó és főnév
I. határozószó, felső fok: (legtúl) <Térbeli viszony kifejezésére.>
1. <A beszélő v. a szóban forgó személyhez viszonyítva:> vmely elhatároló pont, tárgy v. tér szemközti oldalán kezdődő területen, térben, többé-kevésbé távol. Itt van ez a rét; ott túl kezdődik az erdő.  Egyszerre felállottak a grófok, grófnék… hátrább oda túl a parasztasszonyok. (Tolnai Lajos) Egy fél óra alatt kiterítik a halászok túl a nagy ólmos hálót. (Mikszáth Kálmán) || a. Vmely tárgy másik oldalán. Ne itt fogd a szekrényt, hanem túl!  [A medence körül] Legfejebb [= legfelül] és legtúl karját nyujtja kettő [= két leány]. (Arany János)
2. <Szembeállításban, az innen szóval párhuzamos használatban, a távoli hely jelölésére:> azon az oldalon, helyen. Én innen álltam, ő túl.
3. <Hasonló párhuzamos használatban, meg nem határozott hely jelölésére.> Innen is, túl is v. innen és túl: a) mindkét részen, oldalon.  Hozott Isten édes öcsém, szólt innen is, túl is megcsókolva vendégét a jó öreg. (Jókai Mór); b) mind a két részről, oldalról.  Az égő gránátokat innen is, túl is kézzel hajigálták már egymásra. (Jókai Mór) Innen is, túl is jól megnézegette magát a tükörben. (Tolnai Lajos)
4. Túlról: a) a szóban forgó elhatároló pont, tárgy, tér, térszíni forma a másik oldalánál kezdődő területről, térből. Onnan túlról jött.  [Pali] libákat pillant meg a falu alján a legelőn… Túlról egy leányka már téríté… a libákat hazamenetelre. (Gárdonyi Géza); b) (népies) az elhatároló pont, tárgy, tér, térszíni forma másik oldalán; ott túl. Mellettünk van a patika, túlról egy csemegés bolt.  Ilda kacag tulról könnye szakadtáig. (Arany János)
II. igekötő
A. <Az ige jelentését módosító szerepére nézve ld. a túl- igekötős címszavak, főleg igék ide tartozó nagyobb részét, pl. túlcsap; túlcsordul; túldob; túlél; túlemelkedik; túlér; túlesik; túlhalad; túljár; túljut; túllát; túllép; túllő; túlmegy; túlmutat; túlnyúlik; túlragyog; túlszárnyal; túlterjed; túltesz.>
B. <Önállósítva, túl- igekötős igét tartalmazó eldöntendő kérdésre adott igenlő feleletként v. elhangzott állítás megerősítéseként, a szóban forgó igével egyértékű.> Túladtál a lovaidon? – Túl [= igen, túladtam].
III. névutó (-n ragos szó v. rajta személyragos határozószó után v. előtt, azzal együtt értve) <Térbeli és időbeli viszony kifejezésére.>
1. <A szemlélőhöz viszonyítva> abban a térben, azon a területen, amely a névszóval megnevezett elhatároló pontnál, tárgynál, térnél, térszíni formánál kezdődik, annak másik oldalán. Azon a házon, azon az utcán, azon a kerítésen túl; a határon túl; a tengeren túl; az Óperenciás tengeren is túl; túl a hegyen; túl az erdőn; árkon-bokron túl van, jár, jutott; ungon-berken túl. Mire utánuk eredtünk, már régen túl jártak a falu határán.  Túl a réten néma méltóságban Magas erdő; benne már homály van. (Petőfi Sándor) A szarvas jóval túl volt a lővonalon. (Mikszáth Kálmán) || a. Túl a Dunán v. (ritka) a Dunán túl: Magyarországnak azon a részén, mely a Duna és a nyugati, ill. déli határ között terül el. Túl a Tiszán v. (ritka) a Tiszán túl: Magyarországnak azon a részén, amely a Tiszától keletre, ill. a Tisza felső folyásától délre terül el.  Túl a Dunán jártam az idén. (Mikszáth Kálmán) || b. (átvitt értelemben) A névszóban kifejezett mértéket, határt meghaladva. A kelletén túl; mértéken túl: mértéktelenül; (régies) túl a rendén: a rendesnél nagyobb mértékben, rendkívül; a síron túl.  Kelletén túl résztvett korának szellemi mozgalmaiban. (Eötvös József) A mester… túl a rendén iszik. (Jókai Mór) Divatkép szerint öltözködött, sőt még azon is túl. (Gárdonyi Géza)
2. (ritka, költői) A szóban forgó helyen, tárgyon felül(re).  Felröpülök ekkor gondolatban Túl a földön felhők közelébe. (Petőfi Sándor) || a. (átvitt értelemben, költői) Vmin túlhaladva, azon fölülemelkedve, annak érvényét mellékesnek tartva, azzal nem törődve.  Már azt hiszi a vén szív: túl a jón És túl a rosszon hindu bölcsességgel Úszik mély vizen. (Juhász Gyula) Új törvényekkel,… | Új végtelent nyitottam én eszemnek; | … túl minden képzeten. (Babits Mihály) || b. (átvitt értelemben) Vmit gondolatban, érzésben maga mögött hagyva.  Ó, ha… | marsok örök monotoniáján [= egyhangúságán] túl és túl a poros… | földek unalmán… tisztán élne benned a régi táj. (Babits Mihály)
3. Vmely adott időpontot, időtartamot, folyamatot meghaladva, annál tovább, ill. később. Egy órán túl; ötéves koron túl; túljár vmely életkoron: már meghaladott vmely életkort. A legszebb férfikoron túl van.  Nem odadnád-e… az égi üdvösséget, ami túl az életen vár, e látmánynak [= látománynak] birtokáért? (Jókai Mór) Túl a hatvanon, a sír előtt, csodálatos egyszerűségre tett szert. (Kosztolányi Dezső) || a. Vmely eseményt, történést, lelki magatartást mag mögött hagyva, más, rendsz. kedvezőbb helyzetben, állapotban. Vki (már régen) túl van vmin: most már egészen más dolgok érdeklik; túl van az ifjúkori könnyelműségén, az operáción; a beteg túl van a veszélyen. Az ebéden már túl voltak.  Én már akkor túl voltam a meglepetésen. (Ady Endre) S láttam oly dolgot, mit csak elbeszélni, | bár túl vagyok rajt, borsózik a hátam (Babits MihályDante-fordítás)
4. (költői) A névszóval jelölt jelenséget erősségben, hatásban felülmúlva.  Fülembe zúgja átkait A welszi lakoma…. De túl zenén, túl síp-dobon, Riadó kürtön át: Ötszáz énekli hangosan A vértanúk dalát. (Arany János)
5. <Az innen szóval párhuzamos használatban:> Vmin innen is, túl is v. vmin innen és túl: a) vminek a beszélő felé eső oldalán is, ellenkező oldalán is; b) vminek egyik oldalán is, másik oldalán is; vminek mindkét oldalán.  Összehorgolnak keményen, Mint kutyájok a sövényen Innen és túl összeugat S eszi mérgében a lyukat. (Arany János)
6. <Hasonló párhuzamos használatban:> Vmin innen vagy (és) túl: a) vmi előtt vagy (és) után; b) vmit időben megelőző vagy (és) követő időben, időszakban.  Oh, ha nem volt és ha nincs E parányi csillogáson [= az életen] Innen és túl folytatás: | Mily rövid az élet! (Arany János) [Dani a kettős gyilkosság után] nem tudta, túl van-e, innen van-e valamin, s a szeme megüvegesedett s révetegen járt körül a levegőégen. (Móricz Zsigmond)
7. <Határozóragos alakban:> (ritka) Vmin túlig: a szóban forgó elhatároló pont, tárgy, tér, térszíni forma túlsó oldaláig. Nem ment messzire, csak a kerítésen túlig.
8. <Határozóragos alakban:> Vmin túlra: vmely elhatároló pont, tárgy, térszíni forma túlsó oldalán kezdődő területre, térbe. Tengeren túlra megy: Amerikába, kül. az Egyesült Államokba m.
9. <Határozóragos alakban:> Vmin túlról: vmely elhatároló pont, tárgy, térszíni forma túlsó oldalán kezdődő területről, térből ide. Tengeren túlról jött: Amerikából j.
IV. főnév (rendsz. csak személyragos és határozóragos alakban)
1. (ritka, irodalmi nyelvben) Túlja: túlsó oldala, túlsó oldali része.  [A leány] leült velem szemben az asztal túlján. (Gárdonyi Géza) [A hajnalkák] keresik…, hova fonódhatnának feljebb is? … megint meghaladja a pálcát…, megint hajlik a túlja, s megont visszakerül karikában a pálcára. (Gárdonyi Géza) || a. (játék, régies) Túlra játszik: (rulettben) azokra a számokra tesz, amelyek az asztal túlsó oldalára esnek.  Azok… hősies jellemek, akik a nyert pénzzel színre vagy „innen”-re – „túl”-ra játszanak tovább. (Ambrus Zoltán)
2. (ritka, irodalmi nyelvben) Mindennek túlján. Minden eseményt, történést, átélést, maga mögött hagyva: mikor a szóban forgó személy már túl van mindenen.  Harmincnégy esztendős, vén koromba Mindennek túlján… Sírva nézem, hogy kendőt lenget Késetten az én bűnös lelkem. (Ady Endre)
Szóösszetétel(ek): 1. túlpart; 2. azontúl; ezentúl.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me