ugyanolyan

Full text search

ugyanolyan [n-o] névmás, mutató
I. (melléknévi)
1. <A már ismert, szóban forgó v. a mellékmondatban részletezett tulajdonsághoz, minőséghez viszonyítva:> éppen olyan, pontosan, egészen olyan; éppolyan. A mezőgazdasági munkásokat ugyanolyan elbánásban részesítik, mint az ipariakat.  A sátorban van a gazda függőágya, összehajtható asztal, ugyanolyan szerkezetű székek. (Gárdonyi Géza) Oly felindulással rohant el, hogy engem is ugyanolyanban hagyott. (Móricz Zsigmond)
2. <Nagyfokú egyezésre, azonosságra utaló szóként:> egyező, egyforma. Ugyanolyan körülmények között. Mindenkinek ugyanolyan föltételeket szabtak.
II. (főnévi) -t Éppen, pontosan olyan tárgy, dolog (, amilyent mutatunk v. az előzményekből ismerünk, ill. a következőkben jellemzünk). Ugyanolyanokra gondolok, mint te.
III. (határozószóként) (melléknév, határozatlan tőszámnév, határozószó v. egyéb határozó előtt, gyak. erősebb hangsúllyal) <Az ismert, a szóban forgó v. a mellékmondatban közelebbről megjelölt személy, tárgy, dolog tulajdonságához, az ismert, a szóban forgó cselekvés, történés módjához viszonyítva:> éppen, pontosan akkora mértékben, fokban; ugyanakkora mértékben, fokban. Az én kutyám ugyanolyan értelmes, mint a tied. Az almafa ugyanolyan jól termett, mint tavaly. Ugyanolyan messze lakik, mint én.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me