úr

Full text search

úr főnév urat, ura
Általában vmely hatalomnak a birtokosa.
1. (1945 előtt) <Rabszolgatartó, feudális v. kapitalista társadalomban> a vagyon és a politikai hatalom tényleges birtokosainak egyike, az uralkodó osztály egyik tagja. Feudális úr; mindenható úr; rabszolgatartó úr; teljhatalmú úr; a letűnt világ urai; kiszolgálja az urakat; az urakkal paktál; az urakkal tart.  Ezer évig híztak rajtunk az urak. (Petőfi Sándor) Urak, papok dölyfét, Im, eleget tűrtük. (Ady Endre) || a. (1945 előtt) Vmely kizsákmányoláson alapuló társadalom vezető rétegéhez tartozó személy. Taníttatta az apja: úr lett belőle. Urat csinálta fiából. Úrhoz akarta adni a lányát.  Így előkelő az a vidéken, hogy a plebs ne tudja, mit isznak az urak. (Mikszáth Kálmán) Úr. Itt [Istvándiban] az volt a reggeli, déli és esteli ima, hogy úr. S a Laci bátyám szájában az a szó, hogy úr, azt jelentette: semmi fizikai munkát nem végezni, sokat enni és mindenkit lenézni, aki nem úr. (Móricz Zsigmond) Okos urak közt játszottam a bambát. (József Attila) || b. (1945 előtt) Anyagi javakkal bőven rendelkező, nagy vagyona alapján tekintélyes és befolyásos ember. Urat játszik; adja az urat. Vagyona után nagy úr volt.  A maradéka is nagy ur lesz utána. (Arany János) || c. (1945 előtt) Vagyonából, munka nélkül könnyen élő, nem dolgozó ember. Abból a vagyonból úr lehetett egész életére.  A kutyák lefeküdtek lustán…, és morogtak. Talán azt morogták, hogy beh jó úrnak lenni. (Mikszáth Kálmán) || d. (1945 előtt) <Magatartásában, viselkedésében> a kizsákmányoláson alapuló társadalom uralkodó osztályától támasztott követelményeknek teljesen megfelelő, előkelő férfi; gavallér. (Igazi) úr módjára viselkedik.  Igazi úr volt. (Mikszáth Kálmán)
2. (1945 előtt) <A feudális és polgári társadalomban a vezető osztályhoz tartozó v. ahhoz közel álló, v. ilyennek látszó személy(ek) címeként és megszólításaként.> Kegyelmes uram; méltóságos úr; nagy jó uram; nagyságos úr; tekintetes uram; egy idős, egy középkorú úr; hölgyeim és uraim; foglaljanak helyet az urak. Urak, úrfiak, válogatott cigánylegények.  Le akartam csak kenyerezni A nótáros urat. (Petőfi Sándor) No hallja, szolgabíró úr, maga mégis gonosz egy ember. (Mikszáth Kálmán) || a. (elavulóban) <Általában udvarias megszólításként v. levélcímben.> Biztos úr; Kovács úr; Szabó úr; Tóth András úrnak. (szójárás, tréfás) Magad uram, ha szolgád nincs: segítség híján magadnak (v. magamnak) kell megcsinálni, elvégezni a dolgot.  Az úr hát Járt az olasz földön? (Fazekas Mihály) || b. <Diplomáciai, egyházi és iskolai használatban cím- és megszólításként.> Külügyminiszter úr; főtisztelendő úr; professzor úr; tanár úr. || c. (1945 előtt) Urak: férfiak <a nemek közti megkülönböztetésben, a hölgyekkel, nőkkel szembeállítva>. Uraknak jobbra, hölgyeknek balra van a mosdó. || d. (1945 előtt) Urak: <feliratként> férfi illemhely, vécé, mosdó; férfiak.
3. (választékos) Általában az a személy, aki vmely meghatározott területen rendelkezik; a hatalom birtokosa, parancsoló. A ház ura; (átvitt értelemben) a helyzet ura: a) kezében van a vezetés, irányítás az adott pillanatban; b) legtöbb lehetősége van vmely adott helyzetben; maga ura v. úr a saját portáján: szabadon cselekszik, rendelkezik a maga körében; ura a szavának: megtartja szavát, teljesíti, beváltja ígéretét; élet-halál ura; úr vmin v. ura vminek: hatalmában, birtokában van vmi, hatalma van vmin, elbánik vmivel; nem úr magán v. nem ura magának: nem tud magának parancsolni; egy fillérnek sem ura: nincs egy fillérje sem, nincs pénze; egy szónak sem ura: szóhoz sem tud jutni, egy szót sem tud szólni; nem ura szenvedélyeinek; úrrá lesz vkin, vmin: legyőz vkit, vmit, elhatalmasodik vkin, vmin. Úrrá lett rajta a harag. Az asszony volt náluk az úr.  [A pasa] az ő tartományának mintegy örökös ura, mindaddig, valamég ki nem teszik belőlle. (Mikes Kelemen) Úr az egész földön, ha ez egy hibáján [úr lesz]. (Arany János) Isten vidám úr a Föld fölött. (Ady Endre)
4. (régies) Vminek tulajdonosa, vkinek dolgoztatója; gazda. Jó urat szolgál. Megszokta, hogy urának mindig szó nélkül engedelmeskedjék.  Miért vagy oly kevély, te palota? | Uradnak fényében kevélykedel? (Petőfi Sándor) [Az úrbéri telkek megváltása] régi uraik számára a friss pénzt jelenti. (Móricz Zsigmond) || a. (jogtudomány) Az ügy ura: <megbízás nélküli ügyvitellel kapcsolatban> az a személy, akire az ügy tartozik. Az ügy ura nem tiltakozott az eljárás ellen.
5. (csak birtokos személyraggal) (elavulóban) Férj. Férj(em) uram. Jóravaló ura van a lányának. Nem fér össze az urával. (szójárás) Ki az urát szereti, jó ebédet főz neki.  Nem késik azonban a jó házi asszony, Illő, hogy urának ennivalót hozzon. (Arany János) [Fiatal asszonyok éneke.] Hogy az urunk megjön este, mosdóvízzel, | vacsorával, csókkal várjuk. (József Attila) || a. (népies, régies) Kisebbik ura: <családi viszony jelölésére, rendsz. megszólításban:> nő férjének öccse.  Gyöngyvér pedig szolgál kisebbik urának. (Arany János) Sebők Falu Pálné ült benne [= a kocsiban] a kisebbik urával. (Tömörkény István)
6. (nagybetűvel írva) (vallásügy) <Keresztény felfogásban:> Isten v. Jézus Krisztus; <így is:> Úr Jézus. Az Úr áldása ; az Úr asztala ; az Úr imája v. imádsága; az Úr jegyese ; az Úr kertje ; az Úr keze ; az Úr színe változása; az Úr szőleje ; az Úr teste ; egek Ura; seregeknek Ura; a teremtés Ura; az Úrban boldogult: megholt, néhai; testvérem az Úrban: <megszólításban:> atyámfia, keresztény testvérem; az Úr elszólít , magához szólít v. hazaszólít vkit; elpihent az Úrban; minden jótét lélek dicséri az Urat.  Engedje meg az Úr, hogy megérhessük az új esztendőt. (Mikes Kelemen) A deák megköszörülte a torkát s azt mondta: – A mi segedelmünk jöjjön az Úrtól. (Móricz Zsigmond) Az Úr Illésként elviszi mind, Kiket nagyon sujt és szeret. (Ady Endre) || a. (népies) <Felkiáltásban, különféle lelkiállapot ösztönszerű kifejezéseként.> Istenem uram!: <csodálkozás v. öröm kifejezésére>; Uram bocsá’; Uram teremtőm <a fájdalom, a csodálkozás v. bosszankodás kifejezésére>. || b. (régies) <Enyhe káromkodásként v. káromkodásszerű kifejezésben.>  Magyar világ [lesz] uram, aki egy ura istene van. (Tolnai Lajos)
7. (átvitt értelemben) Irányító, döntő erő. A szeretet legyen az úr, ne a gyűlölet! Úrrá lett rajta a harag.  Habár fölül a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr! (Petőfi Sándor) A harag az úr rajtunk abban a pillanatban, amikor a bűnt fölfedezzük. (Gárdonyi Géza) Meddig lesz még úr a betyárság És pulya had mi, milliók? (Ady Endre)
8. (csak állítmányként) (átvitt értelemben) A hatalom eszköze. Nagy úr a pénz. Itt a törvény az úr. Ne a vagyon legyen többé az úr!  Ha besötétül, a kés meg a fejsze lesz az úr. (Jókai Mór) Istenem, de csak nagy úr is a törvény! (Mikszáth Kálmán)
9. (melléknévszerűen, kül. állítmányként; rendsz. fokozott alakban) Hatalmas. Úr és urabb.  Hanem ezúttal a nagy úr magánál urabbal talált összeakadni. (Jókai Mór) Mosolyog, szent, nehéz álmában Urabb, mint egy király. (Ady Endre)
Szólás(ok): ld. bolond, eb, száll. Közmondás(ok): Az úr a pokolban is úr: a) <a régi urak felfogása szerint> az úri ember a mostoha körülmények között is hű marad megszokott életformájához, választékos modorához, gavalléros szokásaihoz; b) (népies, rendsz. rosszalló) az úr mindenütt elsőbbséget élvez, minden sikerül neki. Nagy úr a muszáj (de még nagyobb a nincs v. a nem lehet): hiába minden: ami lehetetlen, azt nem lehet végrehajtani, megtenni. Nehéz két úrnak szolgálni: nem lehet egy embernek két ellentétes érdeket egyaránt kielégítenie. Úrtól, bolondtól mindent fel kell venni v. úrral, bolonddal nem jó tréfálni: úrral és bolonddal nincs értelme kikezdeni, perbe szállni, vitatkozni. Nem jó nagy úrral v. nagy urakkal egy tálból cseresznyét enni: nem jó a szegény embernek urakkal közösködni, mert rendszerint ráfizet a velük való barátkozásra.
Szóösszetétel(ek): fiatalúr; földesúr; főúr; hadúr; háziúr; hűbérúr; ifiúr; kegyúr; kényúr; nagyúr; önkényúr; öregúr; szobaúr; ténsúr; várúr; zászlósúr.
uracska.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me