valahol

Full text search

valahol határozószó, határozatlan és vonatkozó
I. határozatlan
1. Meg nem határozott v. meg nem határozható helyen; vmely helyen. Valahol már láttam ezt az arcot. Valahol disznót perzselnek, érzem a szagát.  Valahol egy rigó füttyentett. (Mikszáth Kálmán) Te nagy város, csupán öt percig Álljon ürítetlen a bor Dús asztalán dús nábobidnak, Mert valahol talán utolsót Álmodik a nyomor. (Ady Endre) Talán hang volt, amit hallottam valahol. (Karinthy Frigyes) || a. (főleg kérdésben) Meg nem határozott <,de az ittenivel nem azonos> helyen. Voltál valahol nyáron? – [Nem, idehaza voltam.] || b. Valahol máshol, máshol valahol v. valahol más faluban v. városban v. országban: <nem itt, nem a szóban forgó helyen, hanem> vmely meg nem határozott helyen, faluban v. városban v. országban.  Az, amit elmondok, máshol történt, máshol valahol. (Babits Mihály)
2. <Más határozóval kapcs.:> az ismert, szóban forgó helynek, térnek, tárgynak vmely meghatározhatatlan részén. Valahol a Dunántúlon lakik. Ott van a seprű valahol a kamrában. Keresd a könyvet a felső polcon valahol.  Ha van valahol a hazában egy sajgó kebel, mely orvoslásra … vár: szenvedjen még egy kissé a sajgó kebel … (Kossuth Lajos) Hát azt tudod-e még, mikor a pezsgőt ittuk valahol a Zugligetben a zálogba csapott óra árából? (Mikszáth Kálmán) Valahol az Orczy-kert körül lakott akkoriban. (Móra Ferenc) Olyan melegem volt, mintha nem a kályhában lett volna a tűz, hanem benn valahol a karomban, lábamban. (Móricz Zsigmond) || a. <Más határozóval kapcs.:> <feltehetőleg> a határozóban megjelölt (ismeretlen) helyen v. e határozóban megnevezett hely közelében. Valahol Rátóton lakik. Valahol a térdénél fáj a lába.  Itt valahol, ott valahol Esett, szép szomorú fejekkel Négy-öt magyar összehajol. (Ady Endre) || b. Vmely általánosabb értelmű szóval megjelölt helyen. Valahol a hegyekben; valahol a tenger mellett; valahol falun, tanyán: vmely(ik) falun (faluban), tanyán; valahol a távolban, valahol messze v. (ritka) messze valahol: vmely távoli helyen.  Valahol messze, Valaha régen Megástak egy sírt Temető-szélen. (Kiss József) Messze valahol egy bagoly meglepően utánozza csudálatos huhogásával a harangszót. (Mikszáth Kálmán) Mondták, hogy édesanyámnak valahol a távolban, ahol én soha nem is voltam, új fia született. (Móricz Zsigmond)
II. vonatkozó (kötőszóként) (népies, régies)
1. Ahol (csak); akárhol; bárhol.  Mert valahol járok | S valamit csinálok, | Elmémben mind ott forog | Júlia szép képe. (Balassi Bálint) Valahol őt találni fogja, ottan vele megütközik. (Jókai Mór) Előhordatta a cigányokat, valahol egy banda volt a városban. (Móricz Zsigmond)
2. <Káromkodást, szitkozódást követő tagmondat bevezetésére, a vonatkozás mozzanatának háttérbe szorulásával.>  Vidd a pulyádat, az istenit, valahol egy sógor kibújt a tojásból. (Móricz Zsigmond)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me