valahova

Full text search

valahova határozószó, határozatlan és vonatkozó valahová, (tájszó) valahá
I. határozatlan
1. Meg nem határozott v. meg nem határozható helyre; vmely helyre. Valahova menni készül. Elbújt valahova.  S ha végrehajtani, határjárni, ókumlálni vannak küldve [a kaputos emberek], mindjárt hintó kell alájuk, ahová ködmenes ember gyalog is el tudna menni, vagy alkalmat várna, ha üres szekér indul valahá … (Jókai Mór) Nem nevet, nem hancúrozik, nem ugrál odakünn, mint azelőtt, … hanem elvonul valahová, és órákig elmereng a nagy semmin, elringatja lelkét a falevelek zizegésén. (Mikszáth Kálmán) Valahova megyek, de nem tudom hova. (Gárdonyi Géza) || a. (főleg kérdésben) Meg nem határozott, <de az ittenivel nem azonos> helyre. Mész valahova a nyáron? – [Igen, a Mátrába.] || b. Valahova máshova v. valahova más faluba v. városba v. országba: vmely (más) faluba v. városba v. országba.
2. <Más határozóval kapcs.:> a szóban forgó helynek, tárgynak vmelyik részére. Ide tettem a könyvet a polcra valahova.  A fegyver elsült, a dörrenés hiába csattant el, a magja valahová a nádasba repült. (Móricz Zsigmond) || a. <Más határozó előtt:> feltehetőleg a (másik) határozóban megjelölt (ismeretlen) helyre v. a határozóban megnevezett hely közelébe. Elment valahova Piripócsra. || b. Vmely általánosabb jelentőségű szóval meghatározott helyre. Valahova a tengerpartra; valahova külföldre; valahova falura, tanyára: vmely(ik) faluba, tanyára; valahova messze v. messzire: vmely távoli helyre.  Én elmenekülök, elbujdosom valahova messze. (Babits Mihály)
II. vonatkozó (kötőszóként) (ritka, régies) Ahová (csak); akárhova; bármerre.  Valahová a török betelepedett, … adózási törvényeit alkalmazta. (Salamon F.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me