valamint

Full text search

valamint határozószó (határozatlan és vonatkozó) és kötőszó
I. határozószó, határozatlan (elavult) <Gyak. a valahogy határozószóval állandósult kapcsolatot alkotva:> valahogy (I. 1).  Ezeket, valamint s valahogy, de oly formán fejtegetik s értik, hogy az bötü helyén maradgyon. (Pázmány Péter)
II. határozószó, vonatkozó (kötőszóként)
1. <Hasonlításban, főleg hosszabb mondatokban, egyfokúak összehasonlítására; rendsz. főmondatbeli úgy, éppúgy, ugyanúgy, azonképpen mutató szókkal párhuzamban:> amint, ahogy.  Valamint a három napkeleti királyt A csillag, ugy kísért engem a szerelem. (Petőfi Sándor) De te, gyermek-özvegy, Szigfrid után sírtál, | Másnak szerelemre soha meg se’ nyiltál, Valamint a bimbó vissza ölét zárja, Ha koránhév napnak elhagyta sugárja. (Arany János) S úgy láttalak itt [hitvesem] a kigyúlt egekben, | klasszikus szóval, valamint a régi, | őrködő anyát, szigorú szemölddel, | bús koszorúval. (Kosztolányi Dezső) || a. <A hasonlítás mozzanatának némi háttérbe szorulásával, az azonosítás, párhuzamba állítás jelölésére:> nemcsak (hogy), … hanem ugyanúgy …  Megfogadtuk, hogy valamint egy napon és egy órában pillantottuk meg a világot, azonképpen egy napon és egy órában fogunk meghalni. (Kosztolányi Dezső)
2. (régies) <A cselekvés módjának hasonlításában, gyak. egy szóval v. szókapcsolattal kifejezett hasonlónak bevezetésére:> mint (I. A. 1, 3).  Csak úgy bánnak az emberrel [a fejedelmek], valamint a citronnal [= citrommal], amelyből a levét kifacsarván, azután elvetik. (Mikes Kelemen)
3. <A mellékmondatban megjelölt módra utalva, a hasonlítás mozzanatának háttérbe szorulásával:> ahogy, amint.  Hajlamodat s természetedet, valamint tetszik, magyarázd meg. (Arany JánosArisztophanész-fordítás)
4. <A mellékmondatban megjelölt fokra, mértékre utalva.> Valamint (csak): ahogy (csak), amennyire (csak).  A megijedt hóbortos embert, … | … csapold meg, valamint csak teheted. (Arany JánosArisztophanész-fordítás)
III. kötőszó <A hasonlító érték bizonyos fokú háttérbe szorulásával.>
1. (elavult, irodalmi nyelvben) <Olyan szó v. szókapcsolat előtt, amely a főmondat alanyának v. tárgyának azt a minőségét határozza meg, amelyben azt tekinteni kell v. lehet; a főmondatban gyak. úgy mutató határozószóval; a -ként rag értékével:> mint (I. II. A, 1).  Mielőtt még tudtad [a szerelmet], igazán tanultad: Úgy kelle siratnod valamint elmultat. (Arany János)
2. (irodalmi nyelvben) <A főmondatbeli úgy mutató szóval páros kapcsoló kötőszót alkotva:> Valamint…. úgy … (is); v. (ritka) úgy …, valamint …: mind … mind …; … is, … is. Valamint a fizika, úgy a kémia is rendkívül fontos a mai ipar számára.  A törvényhozási jogot valamint mi nem kívánjuk más országokra nézve semmi részben gyakorolni, úgy Magyarországra nézve azt a magyar királyon kívül senkivel mással meg nem oszthatjuk. (Deák Ferenc) Hja, bizony keresett emberré vált az idén úgy a kályhásmester Plesán József, valamint Kripuska, a szűcs. (Mikszáth Kálmán)
3. (hivatalos) <Felsorolásban az utolsó tag előtt:> továbbá. Megjelentek: az elnök, az alelnökök, a titkár, valamint a tagok közül többen.
4. <Toldásszerűen kapcsolt mondatrész bevezetésére:> azonkívül, úgyszintén; és.  Púderezett arcán a frissen odacsapott rizspornak a körvonalai is meglátszottak, valamint a szeme szögletében a hervadás hajszálvékonyságú vonalkái. (Krúdy Gyula) A császár … még nem volt teljesen felöltözködve. Hiányoztak a rendjelek fehér ezredesi kabátjáról, valamint a piros szalag. (Krúdy Gyula)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me