végrehajtó

Full text search

végrehajtó melléknév és főnév
I. melléknév Olyan, aki v. ami vmely intézkedést, rendelkezést, törekvést végrehajt, ill. végrehajtásáról gondoskodik. Végrehajtó bizottság: a) az a bizottság, amelyet vmely hatóság, intézmény nevez ki intézkedéseinek, rendelkezéseinek végrehajtására; b) (1945 után) az a b., amelyet a helyi (megyei, járási, községi, városi) tanács a maga kebeléből választ, a tanács intézkedéseinek végrehajtására; (1945 után) a végrehajtó bizottság elnöke: a bizottság kebeléből a bizottság tagjai által választott függetlenített állami tisztviselő, aki a bizottság üléseit vezeti, munkáját irányítja és ellenőrzi, és két ülés közötti időben utasítást adhat, döntést hozhat; (1945 után) a végrehajtó bizottság titkára: a bizottság kebeléből a bizottság tagjai által választott függetlenített állami tisztviselő, aki szervezési és ügyviteli feladatokat teljesít; végrehajtó hatalom: az államhatalomnak az az ága, amely a törvényhozó hatalom törvényeit, rendeleteit végrehajtja; az ítéletet végrehajtó hóhér; végrehajtó közeg, szerv.  Jövedelmek, uralkodás s a végrehajtó Hatalom, legyen tietek, kedves fiaim! (Vörösmarty MihályShakespeare-fordítás) [A] végrehajtó bizottság őt nevezte ki a fiú instruktorának. (Mikszáth Kálmán) [A főmérnök] arra hivatkozott, hogy ő parancsot kapott s ő végrehajtó szerv. (Móricz Zsigmond) A helyi tanácsok végrehajtó és intézkedő szervei a végrehajtó bizottságok. (A Magyar Népköztársaság Alkotmánya)
II. főnév
1. Az a hatósági személy, aki a pénzügyi végrehajtást végzi. Árverező végrehajtó; végrehajtó kezére ad vkit. Megjelent nála a végrehajtó. Végrehajtót küldtek ki hozzá.  Egy augusztusi napon megperdült a végrehajtó dobja a vendéglő udvarán. (Gárdonyi Géza) Egy végrehajtó jelent meg lakásán, lefoglalta ingóságait, s tegnapelőtt … már el is árverezték. (Kosztolányi Dezső)
2. (ritka) Vmely intézkedést végrehajtó személy. Végrendeleti végrehajtó.
3. Vminek a végrehajtója: az a személy v. hatalmi tényező, aki, ill. amely végrehajt vmit. A forradalom, a földreform végrehajtója; a parancs végrehajtója; a végrendelet végrehajtója.  A nép az eszköz, én a végrehajtó. (Madách Imre)
Szóösszetétel(ek): adóvégrehajtó; ítéletvégrehajtó.
végrehajtói; végrehajtóság.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me