visszás

Full text search

visszás melléknév -an, -abb, (tájszó, régies) viszás
1. (választékos) A megszokott helyzettel, hangulattal, állapottal ellentétes, vele szemben álló; fonák. Visszás állapot, körülmények.  A tábornagy igen kényelmetlenül kezdte magát érezni e visszás, komikus helyzetben. (Mikszáth Kálmán) Tompán tünődöm. Csend a tájon | … Minden oly furcsa, torz és visszás, Idegen a tavaszi tisztás. (Tóth Árpád) || a. (ritka) Szokatlan, a megszokottól eltérő <megnyilatkozás>. Olyan visszásan beszél.  De amit férjéről mondtak A szó oly viszásan tetszik … (Arany János) || b. (ritka) Visszatetsző, visszataszító, kellemetlenül bántó <jelenség>. Kínos, visszás dadogás.  Semmi oly visszás nincs, mint az akadozó színész. (Vörösmarty Mihály) Veszett láng villog a szemében S visszás hang kél a húr alól. (Juhász Gyula)
2. (ritka) Az igazságnak meg nem felelő, helytelen, téves, lehetetlen.  Homály … fekszik némelyeknek írásain. Visszás, a nyelv és értelem szent törvényeivel ellenkező … faragás volt sokaknak szüleménye. (Kármán József) Porond … jelenti a folyamokban képződött föveny- és kavicsszigetet; de például már a Margitszigetre … visszás volna azt mondani, hogy az porond. (Arany János) A visszás feleletek mutatták kedélye nyomottságát. (Mikszáth Kálmán)
3. (ritka, irodalmi nyelvben) Tükörképként látható, visszatükrözött.  S amint az óra, csengve, bongva, Ki vékonyan üt, ki vastagon, – S ő néz a visszás csillagokba: Kél egy-egy árnyék a habon. (Arany János) A tenger tükre fodrot kapott, eltűnt róla a sok tarka szín, a fehér felhők visszás képe. (Jókai Mór)
4. (ritka, régies) Egymással ellenkezve vetélkedő; hadakozó.  Ankerschmidt a bámulat, meglepetés, öröm és bosszúság visszásan váltakozó érzelmei között olvasá azt az írást. (Jókai Mór)
5. (ritka, régies) Visszásan: háttal, nem szembe(n).  A két testvér feje egymásnak visszásan van fordulva. (Jókai Mór)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me