Capitolium

Full text search

Capitolium Róma legkisebb hegyén, a »Capitolinus mons«-on lévő Jupiter-templom neve.
Tarquinius Priscus építtette a szabin háborúk idején, helyet adva benne Junónak és Minervának, a rómaiak másik két női istenének is. A köztársaság korának elmúltával, a császárkorban is megmaradt szentélynek, sőt az idők során a város legfontosabb kultuszhelyévé lett. Az újraválasztott konzulok a hatalmas Jupiter-oltár előtt mutatták be az első áldozatot, a szenátus jelenlétében, amint ezt leírja Livius római történetíró Rerum Romanorum ab urbe condita c. művében (22., 1,2 és 41., 14,7). Ezt a szokást a császárkorban is megtartották. Itt ülte meg a szenátus az ünnepélyes nyitógyűléseket, és itt döntött a háború és béke kérdésében (pl. Livius 23., 31,1 és 33., 25,7).
Mivel a római kolóniák a főváros mintájára épültek fel, és a capitoliumi triász (Jupiter-Juno-Minerva) »az Imperium vezetői« voltak, ezért általában a provinciák városaiban is építettek capitoliumokat (pl. Bizáncban és Jeruzsálemben is).
Amíg a pogány kultuszok teljesen el nem tűntek a Birodalom területéről, addig a római és a provinciabeli capitoliumok botránykőnek számítottak a keresztyének szemében (Augustinus: De Civitate Dei c. művében ír erről: 2,29). Annál is inkább, mert a keresztyénüldözések alkalmával mindig arra kényszerítették őket, hogy Jupiter, vagy a triász megvetett bálványoltára előtt mutassanak be áldozatot.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me