november 16. 317. sz.,

Full text search

november 16.
317. sz.,
A próféta kísért
Aki akarja, az még emlékezhetik a bécsi Burg »Fehér asszonyára«. Aki nem emlékszik, annak én ugyan nem mondom el, nem vagyok barátja a kísérteties történeteknek: aztán különben is hozzászokhattunk már a bécsi Burg kísérteteihez; nem egyhez volt már szerencsénk. Mind onnan jönnek.
Hát most már a konstantinápolyi udvarnak is van kísértete. A fehérszakállú próféta lelke megjelent a padisah fényes ábrázata előtt és azt mondta neki, hogy kösse meg a békét a hitetlenekkel, mert különben veszedelem lesz.
Szűcs Pátri itt Budapesten még ugyan mindig azt mondja, hogy a törökök okvetlenül győzni fognak s az orosznak végképp magva szakad ez egyszer, de ez nem egészen matematikai bizonyosság, s úgy látszik, annak a kísértetnek, aki a padisahnak azt tanácsolta, oka van nem hinni abban, amit Szűcs Pátri mond.
És ennek a kísértetnek a megjelenése szomorú hír… Az elcsüggedés fonnyadt virágai koszorúzzák azt a sírt, ahonnan az évezredek óta porladozó próféta kilépett.
Nem jó jelek ezek!
Szebb volt az még akkor, midőn a próféta nyugodtan pihent szent sírjában, s az igazságos ügy védelmében még meg nem rendült utóda, a szultán, az övéi védelmére itt hagyott szent zászlót akarta kezébe ragadni, hogy azt kibontsa, s mellét kitárva a vért szomjazó hordák millióinak, büszkén kiáltsa a félvilágnak: »No, hát mérkőzzünk össze!«
A török udvari ármányok sokat ártottak Törökországnak. A csatatéreken küzdő oroszlánok sörénye vékony selyemfonallal oda volt kötözve az udvaroncok, a gyűlölt Damad pasa alacsony terveihez. Ez az a »civilizált selyemzsinór«, mely többet ártott a régi zsarnokság selyemzsinóránál.
Ez a zsinór bénította meg az ősz Abdul Kerim karját, ez rántotta száműzetésbe a derék Midhátot, s ez a zsinór húzta ki megkérgesült sírjából a prófétát, hogy teremtse meg a csüggedést. Amire most már elég sok szomorú ok van azonkívül is.
Tépje szét Abdul Hamid ezt a gyenge selyemfonalat, s a próféta lelke visszaszáll a nyugalom hazájába, s nem fogja háborítani véres élethalál-küzdelmüket, s nem fog semmiféle tanácsot osztogatni, nem neki való hivatal az! A hazajáró lelkek nem jó politikusok.
Ha visszakerül a világban bolygó öreg Midhat, hadd ő mondja meg, mi a teendő?
Mert ez a kísértet, aki eddig tanácsolgat per mopsz, olyanformán eleven kísértet lesz, aki tulajdonképpen nem is kísértet, hanem ő maga van megkísértve.
Egy szép napon megfogták, körülhálózták, suttogtak neki mézes-mázos csábító szavakat a fülébe – oroszul.
Ő pedig azt mondta, hogy: – »oroszul nem tud.«
Erre aztán azt tanácsolták neki, hogy: »tanuljon hát meg!«
És egy nagy rakás aranyat szórtak a lábaihoz.
S a kísértet megtanult ettől oroszul. »S azóta kezdi tanítani a szultánt is.«

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me