november 17. 318. sz.,

Full text search

november 17.
318. sz.,
Egy kis mutatvány a »cikkölyekből«
A népbutító »Magyar Hirlap«-ban ma egy ilyen című vezércikköly foglaltatik: »Soha több fát, mint az erdőn!«
Ebben azután, hogy saját stílusát használjuk, meg van írva, hogy »fenyi egy állapot ez a közösügyes állapot«… A »lebegőben« (honnan a légyvesztő újság vezércikk-anyagát kapkodja) fura párázatok úsznak. Ezekből a párázatokból az tűnik ki »aszongya« hogy »aszongya«, az »odavalósi« bécsi kormányt nagyon szidják az odavalósi bécsi »cajtungok« amiért hogy ráhagyta magát szedni a bankalkudozásoknál a magyar kormány által.
Minélfogva a »Magyar Hirlap«, hogy mindennapi kenyerét kiérdemelni látszassék, naturális filozófiával azon következtetést vonja le, hogy ha a bécsi kormányra haragusznak a bécsi lapok, ebből az következik, hogy a magyar kormány mégsem olyan rossz alkut kötött velük – aminő rossznak az atyafiak gondolják.
Végül pedig, miután bebizonyította sajátos bölcsességével (Egy lat 3 kr. belőle), hogy a kormány mint csalta meg a németet, egy szellemes fordulattal így végzi cikkölyét:
 
»S mert ez így áll,
Jobb lesz: igyál.«
 
Tiszteljük a tisztességes sajtó azon szokását, hogy a zuglapok működéséről nem akar tudomással bírni – de nem értjük: mert midőn a népnevelés elhanyagolt állapotáról van szó, a tisztességes sajtó jajdul fel legjobban.
Ilyenkor pedig, midőn a népbutítás nagy arányokban űzetik egy élősdi lapban, méltóságán alulinak tartja a felszólalást, hanem hagyja a lépre rámenő népet megmételyezni oly cikkek által, melyekben azt a jó tanácsot adják neki nyomtatásban, hogy – igyék.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me