25. sz., augusztus 28. ÚJ MERÉNYLET AZ ALKOTMÁNY ELLEN

Full text search

25. sz., augusztus 28.
ÚJ MERÉNYLET AZ ALKOTMÁNY ELLEN
Szomorú árnyát veti előre a jövendő.
Tisza Kálmán mindinkább kezd kibontakozni gyalázatos burkolatából, s előttünk áll egészen az ördögök ördöge a maga valóságában, sziszegő nyelvével, megpenészedett lelkületével és fenékig rothadt szívével. A nemzetiszínű máz, melyet fölvett a sátán, lemállik, lepattogzik róla lassankint.
Íme, itt áll a skelet; – ösmerjük végre. Semmi kétség többé, hogy kicsoda Tisza Kálmán.
Vége-hossza nem volt a jogfeladásnak, a kétszínűség politikája a közbizalommá kifestett ledérség karjában kéjelgett úgy, hogy elundorodott tőle a becsület; játéktárggyá lett az ember kezében minden, ami szent, ami tiszta, beszennyezte az erkölcsöket, megtörte még a hitet és a reményt is, a gyávaság rongyait aggatá a megvakított nemzetre, s most utoljára még a vérét is megcsapolta.
Ez ember az, aki a hazafiság és a nemzeties irány kalapja alatt jutott a hatalom polcára; s amikor már ott kilyukadt a kalap, a bécsi kamarilla haja dugódott ki alóla.
És ebből az undorító hajból mindig több-több látszik.
A nemzet panasza fölhangzott. Nem hallotta. Fenyegetőztünk. Nem értette meg. Kértünk. Kinevetett. Lázas izgatottság meleg vért kergetett a nemzet arcába, szemeink a haragtól villogtak. Ez az ember hátat fordított, s ment hidegen a maga végzetes útján odább…
Ekkor azután eljöttek az anyák könnyei… Ezek is fegyverek, mondják. Nem használt semmit. Majd segítségünkre keltek megölt fiaink véres árnyai.
Tisza Kálmán behunyta a szemeit és nem látott semmit. A sátán nem fél semmitől – mert szövetségese a pokol.
És mikor semmi sem használt, sem kérés, sem fenyegetés, sem könny… akkor a legutolsó alkotmányos fegyverre kellett szorulnunk, mely végveszély idején, ezer esztendő óta annyiszor védett meg bitorlók, zsarnokok ellen. Ötvenkét ősi bástya közül torlasznak előlépett a legerősebbik.
Pestvármegye alispánja, Földváry Mihály megtagadta a hadügyér azon rendeletének teljesítését, melyben ötszáz előfogatot kér Boszniába.
Mindenki tudja ez esetet. S akiben még a hazafiságot ki nem oltotta a »Tisza-éra«, mindenki meg van győződve, hogy Földváry az alkotmány szelleméhez s az ország vezérmegyéjéhez méltólag cselekedett, s hogy eljárása teljesen megfelel az 1870. XLII. t.-cikknek, mely az alispán jogait körülírja.
Az alispán nem mert nyújtani a nemzetellenes boszniai akció számára segédkezet; nem merte bekeverni azt honfivérrel. Ahhoz a törvényben körülírt jogához nyúlt, hogy előbb megkérdezhesse a megye közönségét.
De bezzeg, ahol jogfosztogatásról van szó, merész ott, legény ott Tisza Kálmán – s Földváry Mihályt, azt az egyetlen tisztviselőt, aki alkotmányos kötelességét teljesítette, felfüggeszteté jámbor famulusa, Szende által hivatalától a fegyelmi vizsgálat alá helyezte.
És ezzel koronázta be tetteit Tisza Kálmán. Mert az a megyei autonómiai törvény, melynek utolsó maradványát ő őrizte meg, egyetlenegy pontot sem mutat föl, mely eljárását még legtávolabbról is indokolhatná.
E szerencsétlen embernek szörnyű végzete van. Mint Neró hajdan, ki annyira ment a gyújtogatás szenvedélyében, hogy saját házát is felgyújtotta. Tisza Kálmán is annyira ment a jogtiprásban, – hogy mikor már semmi feladni való sem maradt, átkozott lábaival az önmaga által szervezett jogokat tapodta meg.
Vajon hová fogják vinni e lábak?
Mi lehet a sorsa annak a férfiúnak, aki megfordítani igyekszik a morált, mely az államok összetartója? Aki a gazságot szentesíti a ki üldözi azokat, kik kötelességüket teljesítik. És megfordítja az igazság ábrázatját is. Emeli, legyezgeti a bűnösöket, gazembereket s fegyelmi vizsgálat alá fogja a nemeseket és igazakat?
Vajon e megfordított világ mikor szakad már rá s mikor tiporja össze küllőivel ezt az embert?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me