27. sz., augusztus 30. HONVÉDEINK A HATÁRON TÚL

Full text search

27. sz., augusztus 30.
HONVÉDEINK A HATÁRON TÚL
A pohár csordultig megtelt. Nem volt elég a közös hadseregből az összes magyar ezredeket kiszemelni és azokat vinni Bosznia kietlen sziklasivatagaiba éhezni és elvérezni, nem volt elég éppen ezen nyomorgó országból kivonni a munkaerőt aratás idején, midőn családjának egész esztendőre szokott kenyeret keresni a szegényember. Nem volt elég, még honvédeinkre is szükség van. Az országgyűlés tudta és beleegyezése nélkül szolgálatra rendeltetnek az ország határain túl.
Azon erő, melyet kímélnünk kell mint e nemzet legdrágább, pótolhatlan kincsét, mely erőt csak akkor véltünk aktív szolgálatra parancsolandónak, ha a Kárpátoktól Adriáig fog harsogni: »A haza veszélyben forog« – azon erő oly rongyos tartományok megvívására fordíttatik, mely egy fél század lefolyása alatt sem fizetheti meg a nemzetnek a már eddig is hiába ontott drága vért.
A rendelet ugyan csak a határszéleken teljesítendő szolgálatokról szól. De tudjuk már, hogy Tisza Kálmán szava mennyit ér.
Nem-e a 60 milliót is úgy szavaztatták meg a delegációval, hogy az nem szolgáland Bosznia elfoglalására, nem nemzetellenes célok érvényesítésére? Nem-e proklamálták, hogy Bosznia elfoglalása békés úton fog végrehajtatni, és arra már ki van nyerve a porta beleegyezése? Ámítások és csupa ámítások.
Ki lehetne oly elfogult, hogy hihetne még Tisza Kálmán ígéretének? A honvédek túl fogják lépni a határt, úgy, mint a közös hadsereg kiegészítő része. Talán éppen azon granicsárok egyikének fővezérlete alatt, kik a magyar faj esküdt ellenségei.
Folyni fog a magyar vér, eret vágnak a nemzeten, hogy szabadságszeretete és önállóságának büszke érzete ne okozzon többé neki vértódulásokat. Oly olcsó lett a magyar ember élete, mint a lopott jószág tolvaj kezekben.
A reakció könnyű győzelmet remél arathatni ezen kiaszott, népességében megfogyott ország fölött.
Csalatkozni fog. Annyi erő mindig fog e nemzetben maradni, hogy ha másképp nem, dicsőségben meg tudjon halni a reakció elleni harcában. De azon csatában nemcsak a magyar nemzet fog elvérezni, az könnyen lehet egyúttal az Osztrák–Magyar Monarchia végórája.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me