2. sz., január 3. [RÓNASZÉKYNÉ – MAKÓ]

Full text search

2. sz., január 3.
[RÓNASZÉKYNÉ – MAKÓ]
Ami Rónaszékynénk igazi virág…
Amikor a kritika ütötte, mint a fonnyasztó dércsípés behatása alatt a virág, mindig összébb-összébb zsugorodott. Majdnem egészen élvezhetlen lett.
Minthogy nehány szerepében mindinkább méltányolni kezdé a »Szegedi Napló« és a közönség is, mintha ez lenne az üdítő harmatja, színében élénkül, s szemlátomást üdébb, virulóbb, szebb és élvezetesb. Mint »Hercegasszony« legalább olyan jó volt, hogy még az ellenségei is meg voltak vele elégedve. A barátjai pedig majdnem megvoltak.
Hanem azért mégis olyan virág ő, hogy csak akkor tesz hatást, ha a virágcserép, amelybe ültetik, harmóniában van vele.
A Madame l’Archiduc szerepe neki való volt.
*
Az est dicsősége azonban a Makóé. Bravúrral játszotta egy kiélt uralkodó herceg tipikus formáját, oly találóan, annyi zsenialitással állította elénk, hogy egy festő is megirigyelte volna.
Nem habozunk megírni, hogy Makó kiváló tehetség, kit a Nemzeti- vagy a Népszínházban is díszes hely illet meg.
Általában sajnálni lehet, hogy a Népszínház, mely elvégre is az ország pénzén épült, egy olyan lelkiismeretlen bérlő kezében van, ki komédiázó rokonaival rakja meg azt, ahelyett, hogy a vidék kitűnőbb színészeit gyűjtené össze oly kompakt személyzetté, mellyel imponálni lehetne a külföld előtt is.
Ahelyett ezek a jó erők elpusztulnak Vásárhelyen, Makón, Piripócson s egyebütt, s mire a jó hír lassú szárnya Rákosi uramig viszi az ő tehetséges voltukat, addiglan már vagy megromlottak a vidéken, vagy elérték már azt a kort, amikor a színész már csak hanyatlani tud.
A darabról nem szólunk semmit, csupán azt említjük meg, hogy az »A-b-c« tetszett legjobban. Rónaszékyné sok tapsot kapott, s ismételnie is kellett.
A segédszereplők közül Tóthfalusi volt jó – míg ellenben Munkácsi nagyon diszgusztálta a közönséget. – Valódi Nagy Pista ő, a Nagy Pista hangja nélkül.
*
A pénteki előadás Dobsa »V-ik László«-ja, s újév ünnepe óriási közönséget hozott a színházba.
Aradi bölcsen tenné, ha vasárnap, mikor úgyis a nép a közönsége, többször adatna történelmi drámákat, amit sokkal szívesebben nézik[!], mint a mindenféle gyarló népszínműveket, s azonfölül még kulturális célt is mozdít elő, ha történelmünk egyes kiemelkedő pontjait ösmerteti meg a néppel.
Beczkóiné, Somogyiné, Somogyi és Bodrogi tetszettek leginkább.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me