84. sz. ápr. 11. AZ ÚJ TÁRSULAT I.

Full text search

84. sz. ápr. 11.
AZ ÚJ TÁRSULAT I.
Előző tárcacikkünkben megígértük, hogy szólunk a társulat többi tagjairól, és ami a színügyi választmány tegnapi ülése után, ha nem is vált éppen fölöslegessé, de egyik célját mindenesetre vesztette.
Megyeri következik betűrendben a napirendre. Megyerit, mint többször is mondtuk, pályatévesztett embernek hisszük, mindamellett lehetetlen eltagadni, hogy az utóbbi időkben oly haladást tett, mely valóban meglephette a közönséget. A legutóbbi időkben »Az első foglalás«-ban, a »Nők az alkotmányban« s egyebütt oly sokoldalú játékot tanúsított, hogy reményeket ébresztett arra nézve, miszerint jó színész is válhat még belőle. Hiszen a »győri eset« óta semmi sem lehetetlen már.
Peterdi tetszetős alak a színpadon, s ez nagy előnyére van, mert sok gyengeségét megbocsátja emiatt a közönség. Mindenben meglátszik még rajta, hogy kezdő, a színpadon nem otthonias, de modoros. Hogy tehetsége van, bebizonyította Timót szerepében a »Proletárok«-ban, a »Piros bugyelláris«-ban, stb. Hasznavehető tag, szívesen látjuk jövőre. Azonban nem ajánlhatjuk neki eléggé, hogy tanuljon, s igyekezzék szerepeibe életet önteni.
Síposné, Dobozi Lina határozottan a legjobb akvizíciója Aradinak az új tagok közt. Játékán bizonyos kellem és báj ömlik el, szerepét majd mindig kidomborítja, s még a részleteket is kiemeli, ami vidéken igen ritka dolog a mi viszonyaink közt, mikor a Nemzeti Színház egy elsőrangú szalon-színésznője, Felekyné asszony sem képes uralkodni a részleteken, hanem csak általánosságban színez.
Még a két operett-énekesről kell szólanunk. Gálosi úrral meg vagyunk elégedve, mert tenoristák dolgában nem lehet válogatós a vidék, midőn a főváros is annyira szegény. Gálosi úr, ha nem énekel is valami különösen, de tud játszani is, s ez szükséges, nagyon szükséges, mert a fatuskó tenoristák, akikkel eddigelé dolgunk volt, képesek voltak szép énekük mellett is egészen tönkretenni a darabokat, miután az operettekben a nagy szerepek mind nekik vannak írva. Gálosi úr játékában nem ártana valamivel több mérséklet.
Váradi úr van hivatva betölteni az egyik legfontosabb szerepkört Szegeden, t. i. az operetteken kívül ő népszínmű énekes is, de fájdalom, Váradi úr gyönyörű hangja dicsérve sem lesz képes távolról sem megfelelni e fontos szerepkörnek. Tavaly Berényinek meg tudtuk bocsátani, hogy gyengén énekelt és jól játszott, de a megfordított viszony nem áll: mert Váradi úr éppenséggel nem tud játszani, s deguttans dolog őt csak látni is a színpadon, mihelyt az éneket elhagyja. A szegedi nép főleg a népszínmű hősének ügyes ábrázolását kívánja elsősorban, s mert zeneileg nem képzett, az ebbeli tehetség hiányait neki nem pótolhatja semmi sem.
Nagyon hasznavehető tag lesz még a társulatnál a kis Aradi Emilia, aki valóban föltűnt az »Aszalay uram leányá«-ban. Csak ne bízza el magát és szorgalmasan képezze magát.
Legvégül hagytuk Vécsei Annát, akiben van tehetség, de játéka nélkülözi a közvetlenséget, úgy hogy őt még nem lehet élvezni. – Értelmes, szorgalmas, de mit ér, ha nincs benne szikra! Igazi ellentéte ő a kis Tóth Ilkának, kiben éppen az hiányzott, ami Vécsei Annában van meg, a kiben éppen az van meg, amire – Vécsei Anna képtelen. Tóth Ilka (valóban kár volt engedni távozni) megnyerte valóban, hiányai dacára is, a közönséget, Vécsei Anna nem.
Ezek röviden ama észrevételek, melyeket a társulatról elmondani szándékoztunk, nehány jelentéktelenebb tagra nem is reflektálva, bár nem foghatjuk föl, hogy a szép hangja által föltűnt Ferenczyné asszonynak mért nem engedett az igazgató és a rendező nagyobb tért. Ahelyett azonban a férjét, Ferenczyt kiabáltatták minden áldott nap, nagy megpróbáltatásnak téve ki a közönség idegesebb részét.
Summa-summárum kitűnik, hogy ebben a társulatban akadnak ugyan jobb és használható elemek, de igen sok benne a hézag, kell egy jó népszínmű énekes, egy jó, legalább Enyváry Saroltához hasonló operett- és népszínmű-énekesnő, kell egy komikus, mert Makó egyénisége inkább az intrikus szerepekhez való és az operettek burleszk-alakjaihoz. Okvetlenül szükséges még vagy két szalon-színész, akit meg lehessen nézni, s főleg a női szalon-szerepek betöltésére kell Siposné mellé még egy fiatalabb jó színésznő, például Békesi Irmával lennénk megelégedve.
Ha a társulatában mutatkozó hézagokat ekként tölti be Aradi úr, akkor a Szegedi Napló is örömmel fogja őt üdvözölni az új szezonban, mert nem a személyek vagyunk mi ellenségei, hanem a hiányok ostorozói kívántunk lenni.
Búcsúzóul azonban még egyet.
E rövid ismertetésben korántsem voltak fölemlítve a társulat összes tagjai, mert ki tudná az összes tagok szerét-számát. Aradi úrnak ugyanis megvan az a rossz szokása, hogy az ország minden részéből összeszed mindenféle népet, kiknek egy része még megállni sem tud a színpadon; vannak ezek közt szánandó alakok, akikből elég hogy egyet állítson oda a legnagyobb művészek mellé – s nem ér az előadás semmit. Neki egész garnizonja van ez »esetlen trupp«-ból. Föl nem foghatom, hogy ilyen embereknek még fizet is. Bocsássa el ezeket irgalmatlanul, s könnyítsen ezzel büdzséjén, hogy megbírhassa azon égető és okvetlenül szükséges kiadásokat, melyeket a szegedi közönség ízlése megkíván, s áldozatkészsége megkövetel.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me