76. sz., április 2. [ISMÉT ENYVÁRY SAROLTA]

Full text search

76. sz., április 2.
[ISMÉT ENYVÁRY SAROLTA]
A »Corneville-i harangok«-at tegnap meglehetős előadásban nézte a félig is alig telt színház. A gyarló díszletek és ruhák azonban meglehetősen lohasztották az illúziót, Enyváry Sarolta kisasszony ki mint szerződött tag ezúttal először lépett föl, szerepének minden kis részét kiaknázta, s leszámítva kiejtése idegenszerűségét, ügyes Serpolette volt, akinél különbet vidéken keveset találhatni. Várady úrnak szintén igen szép (bariton) hangja van, de a játéka gyenge, míg ellenben Gálosi úrnak a hangja gyenge, de a játéka elevenebb és kifejezőbb. A zenekar rossz.
E megjegyzések kíséretében kijelentjük, a »Hiradó« mai rugaszkodásaira, hogy igenis nem szándékunk Aradi úr hibáit legyezgetni, azon nagymérvű pártolás, melyben Szegeden részesült, lehetővé tette, hogy a fokozottabb igények kielégítését követeljük. Ám ha ezt teszi, mi akkor sem fogunk kortesei közé szegődni; – amikor és ahányszor nekünk tetszeni fog, mindig elmondjuk hibáit, olyan kemény hangon, amilyenhez nyúlni esetleg kedvünk van, mert a színház a közönség pénzén s a közönség számára van, – és nem Aradi úr kedviért. Mi pedig a közönség lapja vagyunk és nem az Aradié. Annyira pedig hála istennek megvan erősödve az irodalom, művészet és a magyarság iránti érdekeltség Szegeden, hogy a rossz portékát jónak ne kelljen hazudni. Mert ennek is meg van a maga hazafias oldala – de nem itt.
Fölösleges tehát akár egyeseknek, akár lapnak minket terrorizálni arra nézve, hogy Aradi úr számára dicsériadákkal csalogassuk a közönséget. El fog az járni magától is, ha érdemes lesz, és el fog járni a mi kemény referádáink dacára is, mert a kemény referáda nem a közönség elrettentésére, hanem Aradi ösztönzésére irányul.
Aradi úr, ha ránk hallgat, igyekezni fog sokkal jobbat nyújtani, ha pedig nem hallgat ránk, arról nem tehetünk, s éppen nem búsulunk miatta.
Dicsérni azonban csakis akkor fogjuk, mikor a mi tetszésünket is megnyeri, mikor érdemes lesz rá, mert a Hiradó mai fölszólalását, mellyel ránk akarná oktrojálni, hogy nekünk olyasvalami tessék, ami nem tetszik, mint a pressziók egyik érdekes csodabogarát csupán megmosolyogni tudjuk.
Mi nem esünk e nevetséges szerepbe, s nem kívánjuk, hogy a Hiradónak ne tessék Aradi, miattunk tetszhetik neki, hanem csupán azt akarjuk még megjegyezni, hogy honnan veszi a Hiradó azon ráfogást, amit már többször ismételt, hogy lapunk Erdélyi Marietta mellett foglalt állást?
Egy kis »notice«-t kivéve, hol egyszerűen újságolva volt, hogy E. Marietta is pályázik a szegedi színházra, s hogy jeles társulatot ígér összehozni, soha egyetlen ajánló sort sem hozott lapunk mellette, sem egyetlen gáncsoló sort a pályázók bármelyike ellen.
Azon körülmény, hogy egy munkatársunk (M. K., ki néha, ritkán e rovatba is szokott írni) valahol magán körben, meglehet, elárulta szavaival, hogy talán – jobban szeretné E. M. kisasszonyt, mint most – azon körülmény nagyon magán természetű dolog, az csupán egyéni vélemény, – s honett újságnak semmi köze hozzá.
De hát nem is az a baja a Hiradónak – hanem valaki alaptalanul elhitette vele, hogy ő a polémiákban erősebb, mint egyebütt. Pedig kár a polémiát hajhászni. Mert abból se haszna, se gyönyörűsége a közönségnek stb…
*
A hirdetett »Nőuralom« előadása Felekyné gyengélkedése miatt elmarad péntekről, szombaton itt először adatik: »Valeria« pályadíj-nyert eredeti tragédia, Szigligetitől.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me