81. sz., április 8. [ÚJHÁZI VENDÉGSZEREPLÉSE I.]

Full text search

81. sz., április 8.
[ÚJHÁZI VENDÉGSZEREPLÉSE I.]
Újházi Ede vendégszereplése újra fölvillanyozta a közönséget, mely a meghosszabbított színi idénnyel szemben már kimerültnek látszott.
A tegnapi előadás zsúfolt ház előtt folyt le. Újházi első föllépésére két egyfölvonásos darabot választott, melyekben kiváló alakító tehetségét mutatta be. – »A miniszter előszobájában« Knabbe Farkas Jeremiást, a szegény megaszalódott, de jószívű öreg tintanyalót személyesíté. A minden részletben kidomborított alakításával lelkes tapsviharokat idézett elő. Sajnos, hogy a keret nem volt méltó a képhez. Bodrogi inkább a súgóra, mint szerepének keresztülvitelére figyelt. Peterdi meg, úgy látszik, minisztert csak magas kopasz homokkal és »strizzi« frizurával képzelhet. Nem látott még olyan minisztert, aki néha a fodrász szolgálatait is igénybe veszi? De talán nem Peterdi az oka annak, hogy gyalázatos parókája által nevetségessé vált. Aradi új ruhatárában csak egy »diplomata paróka« létezik és azért oly egyformák a szegedi színpad diplomatái.
*
Az »Őszi napsugár« ellenben igen jól ment. Fölösleges szószaporítás volna Újházi jeles tulajdonságait külön-külön kiemelni. Újházi ifjú-öreg Briqueville-je mesteri alakítás: Síposné-Dobozi Lina, a szegedi közönség régi kedvence, kitűnő Adrienne volt: Abonyi mint Noel, és Bodroginé mint Lebressonné hatással egészítették ki a képet, s így a kedves kis vígjáték folyton derült hangulatban tartotta a publikumot.
*
Újházi Ede ma »A falu rosszá«-ban és holnap »Aszalai uram leányai«-ban lép föl. Gonosz Pista Újházinak egyik legjobb szerepe és »Aszalai uram leányai« a legmulatságosabb újabb színdarabok egyike. A közönségnek tehát két élvezetes estére van kilátása.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me