278. sz., november 27. ÚJ SÉRELEM A SÉRELEMBŐL

Full text search

278. sz., november 27.
ÚJ SÉRELEM A SÉRELEMBŐL
Még a napok nem halványították el a kolozsvári vérengzést, melyet a hadsereg két tisztje követett el, még eleven emlékünkben van nekünk, gyorsan feledőknek is. Még ott hörög a haldokló, a sebei fölfakadnak elégtételt követelőn. A municípium megtette a magáét, Kolozsvár közönsége is.
Nem maradt hátra maga a parlament, hol azon melegiben szőnyegre hozatott a Bartha-ügy, s a miniszterelnök langyos, de nem kifogásolható válaszával végződött: mert aki a logikát veszi elő, midőn arcul ütik, hiszen meglehet, hogy helyesen jár, de mindig szánalmas mosolyt gerjeszt.
Tisza Kálmán is mindig a logikával jön ott elő, ahol a nemzeti önérzetnek hangos kifakadásban kellene kitörnie. Ezzel aztán azt a titulust vonja magára, hogy higgadt ember.
Arra számít, hogy addig lecsendesednek a fölkorbácsolt szenvedélyek, lecsillapodik a nemzeti harag, s akkor aztán el lehet simítani egypár frázissal az egészet. És az lesz a neve, hogy tapintatos ember.
Ám jó. Ki-ki a maga módja szerint csak hadd lavírozzon ezután is, majd meglesz, mi lesz a vége, mert már nekünk kevés a veszteni valónk, s csöppekből gyűl meg a felhő, amelyben villám van.
Levettük már a Bartha-ügyet a napirendről, s mindjárt is kezdődött a beszivárgás a közvéleménybe, mihelyt az hűlni kezdett, bizonyos más hang. Hogyhát nem is úgy volt egészen, ahogy a lapok beszélik. Itt még azt kell először kitudni, hogy: »Wo ist die Katze?«
Barthát sem ok nélkül szabdalták meg a lajdinántok. Bizonyára neki is el kellett követnie valamit, ami méltatlan, ami a gavallér katonatisztek vérét lázba hozza. A jó isten a megmondhatója, mint volt, hogy volt. Ne is szóljunk hát hozzá addig, míg a hivatalos vizsgálat ki nem deríti.
Ez inficiálása a közvéleménynek azon higgadt körökből eredt, melyek a miniszterelnökhöz közel állanak. Mindjárt tudtuk, hányadán vagyunk, hogy íme az is egy ügy, hol befújja az utat a hó….
Vártuk tehát a kifejlést, nemzeti becsületünk e tekintetbeni helyreállítását nyugodtan, körülbelül olyanforma nyugalommal, mintha százforintos bankót vesztünk el valami tolvajbarlangban s arra számítunk, hogy azt majd visszahozzák.
De volt mégis egy alapos reményünk Magyarország koronás fejében, a királyban. Ha a király értesülni fog e dologról, ő nem hagyja ennyibe [!], lecsap a példás büntetés pallosa a bűnösök fejére, s meg lesz hatása hosszú évekre.
A kolozsvári népgyűlés, mely magát oly szépen, oly férfiasan és művelten viselte, menesztett is egy küldöttséget a trón zsámolyához, kik megvigyék s előadják a legelső magyar embernek, milyen nagy méltatlanságot követtek el a tisztek egy másik magyar emberen.
Ha valaminek a világon, ennek a lépésnek hogyne volna foganatja. A mi jó királyunk fölindul és igazságot fog tenni: büntetni fog.
S íme, mi történik király őfelsége kabinet-irodájában, midőn a király elé mindenki szabadon járulhat s előadhatja ami baja vagyon, kijelentik a küldöttség vezetőinek: Ugron Gábor és Orbán Balázs országgyűlési képviselőknek, hogy a király egyeseket, testületek, hatóságok küldöttségeit igen, de a népgyűlések küldötteit nem fogadja el.
Tudjuk, hogy alkotmányos s oly nagymérvűen alkotmányos uralkodó alatt, mint a mi királyunk, az ilyesmik a miniszter dolga. A Tisza keze működött itt.
Az ő eszméje ez: hiszen már adott annak egyszer kifejezést, mikor a budapesti népgyűlés küldötteit vonakodott elfogadni s megadta az árát.
Ez egy új attentátum Tiszától a népgyülekezési jog ellen, s annyival vakmerőbb; mert nem átallta ezt akkor követni el, mikor a fejedelem személye is érintve van.
De mi tudjuk jól, kinek kell ezt fölszámítani: s följegyezzük a többi mellé, hogy sohase legyen elfelejtve.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me