282. sz., december 2. OSZTRÁKOSKODUNK

Full text search

282. sz., december 2.
OSZTRÁKOSKODUNK
Mégis csak bölcs emberek lehettek az a Bach és Schmerling, hogy mindenben visszatérünk az ő ezerszer megátkozott rendszereikre, mint az egyszeri emberek arra a bizonyos körtére.
Ott vagyunk már, ahol azelőtt voltunk, s még az a remény sincs meg, hogy menekülni fogunk valaha e helyzetből.
Az ősi rendszer fölforgatva. Az autonómiák joga megtépve, megnyirbálva, a közigazgatási ankét most tanácskozik a végelgyengülésében haldokló fölött, ha vajon kinevezett vagy szabadon választott tisztviselők fungáljanak-e a temetésénél.
A régi, hatalmas főispánok helyébe hihetőleg a hatalom zsinórján könnyedén rángatható megyefőnökök jönnek, az alkotmányos, önérzetes nagy auktoritású megyei tisztviselők székeibe alázatos, szolgálatkész és árulkodó beamterek ülnek majd – egészen a Bach-szisztém. S mindez a magyar nemzet akaratából.
Az ország most is olyan szövevényesen, olyan gubancosan van fölosztva, mint akkor, közigazgatási szempontból falud beleesik abba a székvárosba, mely tíz mérföldnyire fekszik délnek, törvénykezési fóruma B-ben van, mely megint 8 mérföldnyire esik keletnek, adóigazgatás tekintetében C-hez tartozol, ami megint északnak van tíz mérföldnyire, egyházi hatóságod D-ben, telekkönyved E-ben, tanügyi hatóságod F-ben, a katonai elöljáróságod G-ben, csendőrparancsnoksági székhelyed H-ban és a jó isten tudná elősorolni minden ügyét-baját e rettenetes fölosztásnak, mely minden rendszer nélkül csak úgy ab invisis lett rátukmálva az országra s mely tarthatatlanságainál fogva folytonos változtatásnak lévén kitéve, az emberi élet abban a vesződségben telik el, hogy hátha valahogy ki bírná magát ismerni.
Hanem az lehetetlen, s éppen az ellenkező fog történni. Annyira belebonyolódnak állam és az egyesek e rettentően komplikált és természetellenes közigazgatási szövevénybe, hogy a legvége is tabula rasa lesz.
Nem állítjuk mi azt, hogy a régi intézmények mind jók voltak, sőt határozottan meg vagyunk győződve, hogy azok egynémelyike a modern állam keretébe nem beillő, nem vagyunk ellenségei a kinevezéseknek sem, kivált a megyékben, (mert hogy a városokban, hol városi vagyon van s pláne, néhol tetemes, e saját vagyont nem kezelhetik a státus által kinevezett, s csak a státusnak felelős beamterek, az nagyon természetes s így a városokban szó sincs s nem is lehet a hivatalnokok kinevezéséről) nem tartjuk a megyei autonómiát a volt nagy jogaival összeférőnek a parlamentarizmussal, mi is akartuk azt, hogy a megye a modern állam és a parlamentarizmus következményeihez képest öltöztessék át, de nem akartuk azt, hogy egészen meztelenre vetkőztessék le.
S most úgy van, s mikor már megfosztották mindentől ami értékes lehetett, hogy semmi sem hiányozzék már a Bach-szisztémből, behozzák a csendőrséget. Lesz belőlünk zsandár állam.
Tisza Kálmán, nekünk szegedieknek, megcukrozva tálalja föl a nemzet e karácsonyi ajándékát, amennyiben megígérte, hogy ezen lassankint fölállítandó intézményből legelőbb a szegedi kerületet szervezi.
Szegednek saját rendőrsége megmaradván, őrá nézve e csendőrség a speciális érdekeket tekintve csak annyiban bír jelentőséggel, amennyiben a csendőrségi laktanya a hivatalos központ népességi számát s a város jelentőségét is emelni fogja bizonyos fokig –, neki tehát csakis javára szolgál ez, és mégis szívesen elengedtük volna ez egyszer a miniszterelnök úr nagylelkűségét, mert inkább leszünk kisebb város a zsandárok nélkül, mint egy zsandárság nagy városa.
A csendőrség Erdélyben is gyűlöletes és gyakorlatiatlan intézménynek bizonyult be, itt is az lesz, már múltjáért is. A régi nehézkes és ostoba pandúrok lesznek ezek, gyűlöletesebb ruhába öltözve. Addig míg nem polgári mintára lesz szervezve, élelmes ügynökökkel, ez intézmény örökké kezdetleges marad, s ebben az alakban csakis a középkorban felelhetett meg kötelességének.
Küküllő vármegye egyik képviselője azt mondta beszámoló beszédében: Az egyesült ellenzéknek nincs jogosultsága, mert hiszen az alap az a miénk, amiben pedig ellenzékeskedni lehetett volna, azt már mi mind megcsináltuk.
Ez nagyon plauzibilis állítás volt. Most azonban kitűnt, hogy nem igaz, mert a Tisza-kormánynak még mindig jutnak eszébe olyan dolgok, és intézmények, amelyek ellenkeznek a magyar nemzet történeti múltjával, ellenkeznek érzelmeivel és érdekeivel.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me