A T. HÁZBÓL [márc. 9.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [márc. 9.]
Két Berzeviczy ül a Házban: Irnák és Albert.
Ha a hallgatás arany, akkor Berzeviczy Irnák valóságos arannyá változott már. Haza kell vinni in massa, s odaadni az eperjesi aranyművesnek, csináljon belőle pecsétgyűrűket a választóknak.
Hanem a kis Albert, az már más. Albert valóságos második Baross Gábor, csakhogy szebb formátumban.
Irnák az ellenzéken ül. Albert a kormány konyhájában húzódott meg. Jó meleg hely, de őt azért mégsem teszi lustává. Szorgalmas és komoly igyekezetű fiatalember. Minden beszéde jobb, jobb!
Még csak a második tavaszt számlálja, és már komolyan számba vehető ember a parlamentben, sőt el lehet mondani, hogy a mostani termés legjava.
Övé volt a mai nap, pedig a nagy Wolff is beszélt. S mert a szászok nem járnak egyenkint, mint a ludak; még egy másik szász, Kaiser is belekottyant a javaslatba, mely talán sohasem fog véget érni, olyan élénk a kínálat és kereslet.
A folyosókon ezalatt valakinek eszébe jutott a kalendárium, alkalmasint Németh Bercinek, aki minden névnapot, minden születésnapot könyv nélkül tud.
Andrássy Gyulának ma van a 60-ik születésnapja.
Hallatlan az, hogy ez az ember, akire helyesen jegyezték meg, hogy sokkal fiatalabb a fiainál, már 60 éves aggastyán legyen!
Régi barátai közül (tempora mutantur, bizony nagyon kevesen vannak már) egy-kettőnek eszébe jutott gratulációt írni alá. Így aztán – amibe már nem hittünk többé – bejött megint az Andrássy-éra a folyosón, de csak egy félórára.
Egypár új anekdota is felszínre került megint róla. Hiszen örökké az anekdoták hőse volt ő.
Nehány anekdota szülte, s nehány anekdota temette el. Ötletekből volt a bölcsője, ötletekből a koporsója.
Bezzeg most már nem kapnak rajta a lapok annyira, se a közönség.
Járhat-kelhet már, sziporkázhat a »Bismarck barátja«, a nimbusz odavan…
S ez éppen úgy nem kerül vissza többé, mint a rendjelei.
Ad vocem rendjelek!
Néhány nap előtt ismét maga a gróf inkvirálta a törvényszéknél a tetteseket. Mégpedig oly kedélyesen csevegett a tolvajokkal, mintha valami szalonban lenne.
Sőt még fel is derítették őexcellenciáját.
– Mondja el, kérem, miképp határozták el a betörést, s miképp jöhettek fel oly észrevétlenül – kérdé a főtolvajt.
Az aztán egész nyíltan kezdi beszélni:
»Hát kérem, arra ténferegtünk egy estefelé, én meg két pajtásom. Azt mondja ez a “szemölcsös”:
Ejnye, be szép ház ez! Ugyan kié?
Mire így kiált fel a “bögre nyakú” cimborám:
Hohó, fiúk – itt jó lesz körülnézni. Ebben a palotában, úgy beszélik, négy szekérnyi arany van, mert itt a “király pajtása” lakik.«
Andrássy elnevette magát e passzusnál, kivette tárcáját, s egy tízforintost adott ajándékba az orgazdának.
A tolvajok egészen megszerették már vége felé a grófot a jó modoráért, s neki is nagy mulatságot szereztek a gazfickók.
*
Meg nem állhatom, hogy ide ne jegyezzem egyik kitűnő mondását, melyet Éber elméje tartott fenn az utókornak.
Hosszas volna elmondani, milyen dologról volt szó, melyet a király őfelsége óhajtott volna, ha keresztülmegy a parlamentben.
– Ne kívánja, felséges uram – mondja a miniszterelnök (mert még a miniszterelnöksége idejében történt) – én legalább nem merem tanácsolni felségednek…
– Tehát lehetetlennek tartja ön?
– Nem, csak célszerűtlennek – szólt Andrássy.
– De lássa, én szeretném, tegye meg!
Andrássy hallgatott.
– Hát akkor legalább ígérje meg.
– Ja Majestät – szólt a gróf bizonyos határozottsággal, mi különben nem volt sajátja – versprechen ist schwer, halthen ist leicht!
A király elmosolyodott. Ez éppen a német közmondás, de megfordítva. Tetszett neki az erő és a gavalléria, ami ebben a felfogásban van, s többet sohasem hozta elő kívánságát, melyet azért nem hoztunk elő most mi sem.
*
Most pedig térjünk vissza megint az üléshez ez adoma után, melyért örök kár, hogy nem később történt, mikor a Bosznia okkupációját kívánták Andrássytól, s melynél kétszeresen felsóhajthatunk, mert most már a német variációja van divatban.
Az ülés legérdekesebb része az ónodi-epizód volt –, de nem Ónody Gézát értjük, mert az ő napja már leáldozott a második Eszterrel.
Hanem értjük Thaly párviadalát Rakovszkyval. A jó Thaly szellemharcokat vív. Mindig elhozza magával a küzdtérre Rákóczi daliáit. Annyira beleélte magát e korba, hogy ezek nélkül ő nem mehet sehova. Ott ül a balján a vén Bercsényi, s nyers kemény igazságokat sugdos a füleibe, látja Kollonicsot a túlsó oldalon s vérbe borul a szeme a dühtől… Ott ül valami képzelt trónuson maga Rákóczi Ferenc is, fönséges nyugalommal, s habár nem integet neki szemöldjeivel, ő mégis leolvassa az arcáról, mit akar, hogy mondjon…
S amikor ő maga (ti. Thaly ) kifárad, megszólaltatja őkegyelmeiket, nagyságos és kegyelmes uraimékat, s az ő buzogányaikat csattogtatja meg.
Azonban Rakovszky István, aki bizonyosan még most is haragos indulatot táplál a fejedelem iránt, amiért ősét, Menyhért urat lekoncoltatták, nem hagyja annyiban a dolgot, s kéri a kurucok mondásait kikorrigálni.
Hanem iszen méregbe jön emiatt Thaly Kálmán, s odacsapja Rakovszky árulását a dédunoka fejéhez…
A dédunoka pedig mit tegyen, bizonyítgatja, hogy büszke reá, ami egészen hasonlított arra a katona földijére, akinek megmagyarázza többi közt a káplárja, hogy legyen kevély arra, hogy a ruhája mindig tiszta.
Kérdi aztán egyszer sok idő múlva a káplár:
– Mit csinálsz, fiam?
– Kevély vagyom.
– Mire vagy olyan kevély, édes fiam?
– Kevély vagyom a nadrágomra.
A Ház ma kevésbé unatkozott, mint tegnap, de mégis eleget; keserűsége azonban határozottan kevesebb volt a felekezeteknek, sőt egy öröm is érte: Lesskot már nem hagyták az idő előhaladottsága miatt szóhoz jutni.
Ő holnap reggel lesz az első szónok! Minden embernek jól esett ez a kijelentés. Mert mindenki tudja, hogy tovább alhatik a rendesnél egy egész órával.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me