ORSZÁGGYŰLÉS

Full text search

ORSZÁGGYŰLÉS
A képviselőháznak ma volt az alakuló ülése. Amilyen érdekes, mikor magok a képviselők esnek választás alá, épp oly unalmas, midőn ők magok a választók. Majdnem minden a régiben maradt. Szontagh Pált, a Ház kiváló elnökét s jelenleg a párt egyik legkimagaslóbb alakját szépen körülvették, hogy még egyszer vállalja el az alelnökséget, a másik alelnök gróf Bánffy Béla lett. Kovách László tartósabb háznagynak, mint maga a Ház. Csak a jegyzői karban történt némi változás.
Rakovszky István nem akarta már tovább vinni a pennát (fárasztó szerszám az is). A párt helyette egyhangúlag Beöthy Algernont jelölte ki, akiből csak az élclapok felületessége csinált olyan léha alakot, mert nem tud nagy képeket vágni s szabadon bugyogtatja jó kedélyét, de aki alapjában higgadt, hasznos, érett és a legjobb elemek közül való tagja a Háznak. Beöthy sok ideig szembetűnő példa marad arra, hogy mennyivel lehet valaki jobb a hírénél.
Eszünkbe juttatja a Turgenyev emberét, akiről azt mondták, amíg joviális, őszinte, nyílt és minden iránt lelkesülő volt, hogy »jó fiú, de nem sok van a fejében«. Fogta magát és egy időtől kezdve megváltoztatta a rendszerét, fontoskodó és titkolódzó arcokat vágott, száraz lett és rideg, azonfelül ócsárolt és fumigált mindent: »Gonosz ember – mondták –, de sok esze van.«
Beöthy Algernon nem változtatott rendszert, de ne is változtasson, ez az élclapoknak volna kötelessége, igen gyakran több igazságot vegyíthetnének az élceik közé.
A habarékpárt is új jegyzővel ajándékozta meg a hazát. Nem csoda, hogy most már bent van Beöthy Algernon a tisztviselők között, mindjárt esett tréfa.
Ugyanis a habarékpárt Zay Adolfot jelölte ki olyan indokolással, hogy az »hazafias önzetlen magatartása által nagy érdemeket szerzett«.
Valóban ügyes ötlet volt ez az indokolás a mérsékelt ellenzéktől, ha azt akarták, hogy Zay Adolfot többet meg ne válasszák otthon.
Többire nézve maradt a régi tisztikar. Díszjegyző ezúttal egy sem került be. A díszatilla elmúlása nivellírozta a férfiúi szépséget a Házban.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me