A HÉT TÖRTÉNETE

Full text search

A HÉT TÖRTÉNETE
Elhatároztuk, hogy ezt a rovatot folytonosan visszük hétről-hétre, fecsegő hangon beszélve meg vasárnapokon a kidomborodó eseményeket. De sokkal nehezebb a feladat, mint ahogy gondoltuk, eszünkbe nem jutott, hogyha Egyiptomban lehetett hét sovány esztendő, Magyarországon is lehet egy olyan sovány hét, amiből ki nem telik egy egész cikk.
Itt még mindig a Károlyi Pista gróf »per ön«-je dominál. Kávéházakban, a klubban, és a lapokban is szórványosan még mindig erről beszélnek.
A jókedélyű Beöthy Algernon alázatos arccal hajtja meg magát gróf Andrássy Manó előtt, s esengő hangon rimánkodik hozzá:
– Engedje meg, Kegyelmes Uram, hogy minden héten pertu szólíthassam egyszer.
Harkányi Frigyes vagy Szontagh Pál, aki minden dologra tud egy anekdotát, elbeszéli a Károlyi Pista követendő eljárásául a B…cs Pista esetét.
B...cs Pista hatalmas dinaszta Csanád megyében, de nincs annyira bizalmasan önmagával, mint Károlyi Pista (mert ő Istvánnak írja magát), elhatározta, hogy részt vesz az alkotmányos élet tusáiban, s behajtatott pompás négyes fogatán Makóra, a megyegyűlésre.
Minthogy az ellenzékhez számította magát, az ellenzékiek fordulatot vártak megjelenésétől, s Morcsos István uram, nagy ellenzéki parasztkortes (aki azonban sokszor volt már birkalopásért az állam kosztján) széles örömében elsőnek tolakodott a hintóhoz, bizalmasan nyújtva fel tenyerét a kocsin ülő nagyúrhoz, s nyájas, borízű hangon odaszólva:
– Szerbusz, kedves Pista öcsém!
Mire B. István őnagysága arcát elfutotta a vörösség, s izgatottan parancsolta a kocsisának:
– Fordulj meg. Hajts hazafelé!
A csanádi oligarcha belátta, hogy az alkotmányos élet ezzel jár.
S miután az ő természete ezt nem tudta bevenni – kitért az alkotmányos élet előtt.
Körülbelül helyesen cselekedett.
*
Azt a nagy csodát is kár volna megéneklés nélkül hagyni, ami Thurán Annával történt. Ez a szegény, sokat szenvedett bártfai menyecske ugyanis odaállt az Akadémia sorompója elé a nagydíjért.
Hm. Ez nem tréfadolog! Mert könnyebb volt Velitorisznak elhozni a fekete sereget, mint Thurán Annának elvinni innen a sárga csikókat.
Én sehogy sem bíztam a dologban, pedig érdeklődtem iránta, s minden fázisát önmertem, hogy a menyecske ezt-amazt is elbájolta, kit a szép nyelvével, kit a történetével.
De mindég féltem, hogy valami hibáját fogják kisütni, hogy vagy púpos, vagy biceg, vagy a fejkötője áll rosszul. Mert az akadémikus urak nagy selymák; makacsul ülnek az aranyaikon, s ha megtetszik is nekik az asszonyka, bizony be nem vallják. S ha már egyéb hibát nem találnak rajta, akkor az lesz a kifogás, hogy micsoda jusson Thurán Anna ő, mikor voltaképpen »Velitoriszné asszonyság«. Thurán Anna nem kap semmit. Jelentette volna be magát Velitorisznénak.
Volt is tanakodás, tűnődés a vaskalaposok között.
– Milyen a darab?
– Jó. Pompás! – mondá a referens.
– Akkor hát mit tegyünk?
– Akkor hát ne adjuk ki neki a díjat.
– Jó, ne adjuk ki; de lássuk csak, mi fog történni. A darab óriási sikert fog ez esetben aratni, s az Akadémia kompromittálva lesz.
– Az nem baj. Az Akadémia kiállja. Ne adjuk ki.
– Úgy ám, de minthogy tudományosak vagyunk, hát legyünk egészen alaposak. Latoljuk meg azt is, mi lesz akkor, ha kiadjuk a díjat. Ez esetben a darab lesz kompromittálva. És talán ki sem állja.
– Igaz! Úgy van! Adjuk ki neki a díjat.
Így lett megkoszorúzva Thurán Anna, de az Akadémia csalódott, mert kiállta a kitüntetést fényesen, s hosszú életű lesz a földön.
Az Akadémia pedig érzi a mardosó önvádat, hogy helytelenül cselekedett nemes princípiumaihoz képest.
Mert nem lehet azt a mi Akadémiánktól rossz néven venni, hogy eddig csupa bukott darabokat jutalmazott.
Legyünk tárgyilagosak. Nézzük adományainak forrásait.
Holtaktól kapja. Holtaknak kell hogy adja.
*
De most még mondjunk nehány szót a német császár bécsi látogatásáról, mert rossz néven vehetnéd kedves olvasó (te jámbor, te még tűröd, hogy tegezzelek), ha meg sem említeném a legnagyobb eseményt.
Pedig hát mi mondanivaló maradt még? Hiszen az efféle anyagot úgy elkapkodják, kifacsarják a vezércikkírók, hogy könnyebb a kőből vizet csavarni, mint ebből egy új remarque-ot.
Annyi azonban bizonyos, hogy egészen más emberek ezek a császárok, mint mi.
Mi például soha nem híresülünk el azért, amit nem mondunk (még azért is nehezen, amit mondunk), s még kevésbé dicsérnek azért, ha valamit nem cselekszünk, sokkal könnyebben gáncsolnak azért, ha cselekszünk valamit.
A német felség két olyan dolgával tűnt fel, amit nem tett, és nem mondott.
Egyik a »vitéz« epitheton, melyet a hadseregre ivott toasztnál el nem mondott, hanem elvitte az olaszoknak.
A másik dolga: a rendjel, amit Taaffenek nem adott.
Erről a két dologról fecsegnek a politikusok, és igen kevesen vannak, akik ezt a német császár takarékossági hajlamaira vezetnék viasza.
De Magyarország nem búsúl. A császárok barátságával elhalmozott Tisza elhozta a vörös sas mellé még a fekete sast is, amin legfeljebb Csernátony bosszankodhatnék: mert eddig a politikusok közt csak neki magának volt madárgyűjteménye.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me