1945–1950

Full text search

1945–1950
A felszabadulás örömét a napi gondok megoldásai kísérték. Annyi más budapestivel együtt Fonó Albert is felkapaszkodott egy alkalmi tehervonatra, hogy vidékre utazzék élelemért. Szegedet választotta, hiszen a háború alatt tervet készített a Weiss Manfréd Művek szegedi konzervgyára besűrítő telepe számára.
Azután még az eredeti lakásba visszaköltözést kellett elintéznie. Amikor 1944-ben a megkülönböztető intézkedésekre el kellett hagynia családjával otthonát, oda egy vidékről a fővárosba helyezett nyilas párttag került feleségével és gyerekeivel. A családfő a Margit-híd felrobbanásakor elpusztult. 1945-ben az özvegy és az árvák visszaköltöztetését a faluba magának Fonó Albertnek kellett személyesen intéznie. A saját helyzetét egyébként így jellemezte (108.):
„A háború befejezése után fokozatosan új államforma alakult ki, és evvel kapcsolatban a műszaki szervek is újraformálódtak. Megalakultak a Magyar Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete különböző szakmájú műszaki egyesületei. Így megalakult a Villamos Erősáramú és Energia Szakosztály is, amelynek két elnököt választottak: engem és Pálos Ferencet, az Elektromos Művek egyik igazgatóját. Előadásokat rendeztünk, és előkészítettünk egy független társadalmi szakegyesületet, amely mint Energiagazdasági Egyesület alakult meg. Az egyesület lapja a »Magyar Technika« volt. Az 1947. évi II. évfolyamban jelentettem meg egy megszervezett előadássorozat anyagát, amit összefoglaltam »Az országos villamosítási ankétsorozat eredményeinek összefoglalása és a felmerült javaslatok tárgyalása« cím alatt (34.).”
Ehhez még hozzáfűzhető, hogy 1946-tól a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vizsgáló Állomása Intézőbizottságának lett ugyancsak az elnöke.
*
Még önálló tanácsadóként 1947-ben megbízták a bereg-böszörményi szénsav- és metánkeverékből álló földgáz hasznosításának tanulmányozására. Két társa vegyész volt. Fonó Albert javaslata szerint a forrás nyomását hasznosítva le kellett volna hűteni a földgázt a szénsav cseppfolyósításáig olyan módon, hogy a cseppfolyós szénsavgáz egy részének az elpárologtatásával hűlt volna le az érkező gázkeverék, míg a maradék cseppfolyós szénsavat lehetett volna palackoztatni eladásra. A javaslat tehát mozgó alkatrész nélküli berendezésre szólt, amelybe belép a gázkeverék, és erősen lecsökkentett, de továbbításra még alkalmas nyomással a CH4 távvezetéken át szállítható. Jellemző az akkori időkre, hogy a munka befejezésekor mindhárman 100–100 Ft tiszteletdíjat kaptak, amely munka értéke ennek legalább százszorosa volt. Fonó Albert az ismertetett eljárást szabadalmaztatta (35.) és az Energia Világkonferencia bécsi ülésén 1956-ban ismertette Anreicherung eines mit grossem Quellendruck anfallenden, aus Methan und Kohlendioxid bestehenden Erdgas in einer kompressorlosen Anlage (nagy forrásnyomással rendelkező, metán- és szénsavösszetételű földgáz metántartalmának kompresszormentes fokozása) címen (50.). Ennek rövid tartalma – Fonó Albert fogalmazásában – a következő (108.):
„A tanulmányban javasolt eljárással metán- és szénsavból álló földgáz metán tartalmát – ha a földgáz nagy forrásnyomással áll rendelkezésre – fel lehet fokozni, és az eltávolított szénsav egy részét palackozásra alkalmas folyós állapotban meg lehet nyerni mozgó alkatrész nélküli berendezésben. Az eljárás a nedvességtartalom eltávolítása után a gáz forrásnyomását a távvezeték elején szükséges nyomásra lefojtva, csökkenti a gáz hőmérsékletét. A hideg gázzal hűtve lekondenzálja a nyersgázból a szénsav egy részét, ezenkívül a gáztömeg hűtésénél lecsapódott szénsavat részben ismét elpárologtatva és a környezet hőmérsékletéig fojtáson keresztül leexpandáltatva hűti le utolsó fokon a földgázt, amely szemben áramolva a nyersgázzal és közel a kezdeti hőmérsékletig felmelegedve, még elegendő nyomással érkezik a metánban feldúsított gázt továbbító vezetékbe.
Amidőn ezt a tanulmányt elküldtem a bécsi Energia Világkonferenciát rendező bizottsághoz, felhívták a figyelmemet egy akkortájt megjelent közleményre, amely metán-szénsav keverék kimért állapotjellemzőit tartalmazta, és amely mérési eredmények némileg eltérnek attól az elméleti összefüggéstől, amit én kiindulásul elfogadtam, nevezetesen én feltételeztem, hogy adott hőmérsékleten és az alkotó elemek parciálnyomásánál a keverék komponensei úgy viselkednek, mintha azonos hőmérsékleten és a parciális nyomással azonos nyomáson volnának jelen. A mérési eredmények azt adták, hogy a metán egy része a folyékony szénsavban oldva van, és az oldási rejtett hő és az oldatban lévő mennyiség módosítja a viszonyokat. Bár ennek az értéke még nem volt adott, de a mérési eredményeket adó görbesereg lehetővé tette a viszonyok követését. Ezt a tanulmány függelékében közöltem.”
*
1947. június 2-i keltezésű a Budapesti Műszaki Egyetem magántanári képesítése, amelynek tárgyköre a Hőértékesítő erőtelepek volt. Ettől az időponttól ezeket az előadásokat meghirdette 1950-ig, amikor a hazai tudományos fokozatok rendjét elkezdték átszervezni.
*
Még 1947-hez kötődik, hogy fiai ösztöndíjjal ekkor már Svédországban voltak, majd az USA-ban telepedtek le. F. Péter (1921–1977) később, a halála előtti években, az űrrepülőgépek villamos berendezéseinek kutatási programjában vett részt.
F. András jelenleg kémiai mechanizmusok, katalitikus reakciók kutatásaival foglalkozik. Fonó Albert unokái: F. Penelope Ann (1960), F. Miklós Albert (1962) – András gyermekei; F. Erika Nina (1964), F. Mihály Dávid (1965) – Péter gyermekei.
*
1947-ben Hágában, 1948-ban Stockholmban részt vett Fonó Albert az Energia Világkonferenciákon. 1947–1970 között a megalakított Energia Világkonferencia Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és a nemzetközi Intéző Bizottságnak tagja volt. További új megbízásai ezekben az években: 1948-tól az Országos Villamosenergia-gazdálkodási Tanács tagja, 1949-től a Hőgazdálkodási, később Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület társelnöke, a Hőtanács tagja.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me