London, március 24.

Full text search

London, március 24.
Mikor először – két évvel ezelőtt – itt voltam, nem éreztem így ezt a várost, mint most. Sajátságos, de – kicsinek találtam. Kedélyesnek. Az ember képzeletében úgy él London a 7 millió lakosával, mint egy hallatlan nagy hely, mint egy városmonstrum – szürke, sötét, magas falak és rengeteg élet – és meglepett, hogy alacsony házai, sajátságos kis utcái vannak – mint Bécs némely része.
Most misztikusnak találom – igen sajátságosnak, igen imponálónak – igen különösnek. Alapjában véve az első város, amire azt lehet mondani, hogy fantasztikus. Mi teszi? A levegője, mely már száz lépés távolságban elkékíti, elködösíti az épületek kontúrjait? A sajátságos vörös és barna házai? A furcsa parkjai friss zöld pázsittal és távolságba vesző fáival? Az emberek különös arca? A rendkívüli idegenszerűség? Nem tudom – csak azt érzem, hogy az egyetlen város, amely olyan, mintha álomban is előjöhetne.
Különös ez az egész Anglia, amint megpillantja az ember a tengerből felmeredő fehér sziklafalaival. Egy darab föld bújt ki a vízből – és körül a haragos tenger, mely ködöt és szelet bocsát ki a darab földre – mégis azon micsoda élet csírázott ki, micsoda sokadalom támadt, milyen bonyodalom és mekkora energia.
Azt nem csodálom, ha Délen államok támadnak. Miből van az állam? – gondolom egész naivan. Emberekből. Az emberek elszaporodnak – összeállanak. S Délen muszáj szaporodni – süt a nap, az emberek nevetnek, kiabálnak, dalolnak, integetnek – nappal – éjjel – szobában, szabadban minden a szaporodást, a nagy nemi életet segíti elő – a szerelmet, a zenét, a lírát szolgálja. Felette csodálom azonban, hogy Angliában úgy elszaporodtak az emberek. Hol kapták itt, hol kaphatták a nagy erotikus ingert! Nem is úgy néznek ki, mint akiknek ez volna az életben a legfontosabb. Hol ömlött itt széjjel annyi mag, hol történt annyi összefekvés és egymásba olvadás és tűz és láng, amelyből ennyi ember támadt?
Furcsa nép. A Hyde parkban sétáltam délután. Egy cilinderes öreg ember hirtelen prédikálni kezdett. Isten tudja, miről – csak beszélt elkeseredetten, mintegy átkozódva a cilinderes Esaiás. Nagy tömeg gyűlt össze, nyugodtan hallgatták. A rendőr békével sétált. Magyarországon ezt a prófétát már rég bekísérték volna, s a tömeget lovasrendőrök vágták volna széjjel – Franciaországban kinevették volna – Németországban el sem képzelhető ember, aki így vétsen a nyilvános rend ellen. Itt a próféta szónokolt, a nép egykedvűen hallgatta – a rendőr nyugodtan sétált… már messze jártam, mikor még mindig hallottam a kétségbeesett kiáltozását.
Holnap a Próféta premierje a His Majestis-ben. Mivel egyetlen próbát se láttam, s fogalmam sincs róla, mit és hogy játszanak – nem ragadt rám a színpad izgalma és láza – először életemben teljesen nyugodt vagyok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me