Bíró Sándor: Fordítás

Full text search

Bíró Sándor: Fordítás
«…mire ebben a szemelgetésben a 39-ik lapig jutottam, úgy földhöz vágtam a könyvet, hogy darabokra ment szét.» (Schöpflin, Nyugat, 1917. 7. sz. 589. lap.)
Egy francia könyvnek mostanában jelent meg a magyar fordítása, ebből írtam ki a következő furcsaságokat: «A fiatal orvos csipeszével «felingerli» a béka fodorbelét.» – «Ön sztoikusokról szabatos és elegendő áttekintéssel fog bírni, ha azt mondom önnek, hogy ezek bolondok voltak vidámság nélkül, akik ízetlen színleléssel vetették meg a fájdalmat. Ha ez álbölcsek egyike csipeszeim között találná magát…» – «Maga elviselhetetlen.» – «…a kerti ház lábánál.» – «zsebkendőjét a szájára szorította, mintegy elnyomni egy kiáltást…» – «A dél-francia hang kilépett a kerti házból és kiáltott:…»
Ez az utolsó mondat megállított. Mit is mondhatott itt a francia szerző? Nem sikerült kitalálnom, előkerestem hát az eredetit: «La voix méridionale ortie du chalet cria…» Ez a kis meglepetés most már további összehasonlításra ösztökélt, amelynek eredményeiből ide írok néhányat.
Rentré dans ma chambre, mademoiselle, j'en fixe une…: magyarul a lépjen a szobámba kisasszony, egyet odaerősítek…; Je vous demanderais bien de me conter vos souffrances…: Megkérném, hogy számlálja el szenvedéseit…; frileux (szemekről): fagyos; volupté: gyönyörködés; (jouer) les variations les plus savantes et les plus riches: a legbölcsebb és leggazdagabb változatok; l'abandon de tout son ętre: egész lényének elhagyatottsága; Que voulez-vous? Je suis patriarcal et biblique: Ön mit kíván? Én patriarkális vagyok és bibliai.
Ezek a példák a fordítás 5 első lapján vannak, és én nem tudtam a 39-ik lapig folytatni a szemelgetést!
Még csak annyit, hogy a könyv címe: Jocaste, szerzője Anatole France, és a Tevan-könyvtár barátságos sárga-piros, virágcserepes borítékjában jelent meg. Ennek a nyomdának eddigi kiadványai több idealizmust, mint merkantil szellemet sejtetnek. A fordításokat sem szabadna olvasatlanul nyomdába adniuk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me