Kallós Ede: Történetírás – történelem

Full text search

Kallós Ede: Történetírás – történelem
Nincs súlyosabb feltételekhez kötött birtokbavétel, mint valamely igazságnak magunkévá tétele: az olyan tudás, melyet csak úgy könnyedén, szenvedés nélkül, egész valónkat megrázó erőfeszítés nélkül szereztünk, nem igazi tulajdonunk. Átok lebeg a tudás fája körül, ősi bűnös próbálkozás átka: „Megsokasítom felette igen a te fájdalmadat, a te méhedben való fogadásodnak fájdalmait is”. Az az ismeretlenség homályába veszett költő-bölcs-nyelvalkotó, ki először beszélt a „vérünkbe átmenő” tudásról, aki először használta ezt az immár elkopottá vált kifejezést: talán ez érezte meg először az emberi sorsnak azt a zordonul fenséges motívumát, mely kimondja, hogy az igazságokat, a világrejtély nagy részletmegfejtéseit csak úgy szerezhetjük meg igazán, ha megnyílnak érettük ereink s ezeken keresztül szivárogtatjuk őket magunkba. Készen is kapunk tudást, könyvek is kínálnak megismeréseket, de pusztán tanulás, gondolkodás, a „tiszta ész” munkája útján a feladat nem intézhető el. Vérünk omlása nélkül nem nyerhetjük meg tudásunk próbáját, használhatóvá az igazság csak akkor válik számunkra, ha útja a vérünkön át vezet.
A legjobb bizonysága e tételnek a történetírás és a történelem viszonyának a kérdése.
Hiszen emlékezzünk csak! Már azelőtt is valahányszor szembekerültünk valamely rég lezajlott kor történelmi feldolgozásával, sejtésképpen mindig ott derengett mindnyájunkban a gondolat, hogy a dolgok bizonyára nem folytak oly egyöntetűen, mint ahogy akár a legaprólékosabb történetírói elemzés is feltünteti őket. Határozatlan körvonalakban már akkor is kialakult bennünk az érzés, hogy a történelmi valóság sokkal bonyolultabb, mintsem hogy akár a legrészletezőbb elbeszélés és okfejtés is megfelelőjét tudná adni. Ámde a régi korok történetírói képével szemben állásfoglalásunk bátorságát mindig letompította az a meggondolás, hogy azok, kik igazán kétséget kizáróan volnának megmondhatói a tárgyalt dolgok valódi alakulásának, azok bizony nem mi vagyunk, hanem azok már réges-régen ott porladoznak valahol a föld alatt. Nekünk magunknak, nemcsak dolgozó szobánk csendjében, íróasztalunk mellett, de még kinn az élet zajában sem volt rá módunk, hogy a történetírást magával a történelemmel egybevessük. A történelem persze akkor is haladt a maga útján – ott nincs megállás, ott nincs szünet soha – de nem tolakodott bele erőszakos kérlelhetetlenséggel egyéni életünkbe, csak vitettük magunkat általa, nem vettünk benne életre-halálra szóló részt, nem került a vérünkbe, tehát igazi tudásunk róla nem volt.
De elkövetkezett az emberiség összes energiájának az a működésbe lendülése, melyet kényelmes összefoglaló szóval világháborúnak szoktunk nevezni. Ettől kezdve még a tapasztalatokat árusító élet is árdrágítónak csapott fel velünk szemben, mindnyájan busás áron – a legdrágább nedv szivárgó cseppjeivel – kezdtük vásárolni a történelem igazi menetéről való tudásunkat. Azóta már nem szorulunk régi nemzedékeknek soha meg nem szólaló tanúvallomására; azóta elmélkedő sejtésünk biztos tudássá vált. Most már a vérünkbe ment át a történelem mibenlétéről való tudásunk. S e tudásunkat nem szabad magunkba rejtenünk, mert a tudás az az igazi nemesség, mely kötelességgel jár, a közlés kötelezettségével. Amit megtanultunk, azt el kell mondanunk eljövendő nemzedékek számára, kiknek – a boldogoknak – esetleg talán újra unalmasak lesznek évkönyveik és akik a mi időnknek történetírói képét fogják majd olvasni. És sietnünk kell mondanivalónkkal: a sok kiomlott vér nagyon dúsan olajozta az idő kerekét, a sok átértékelés rohamos gyorsasága mindent szédítő iramban ragad tova. Minthogy nem tudhatjuk, közülünk hánynak adatik majd meg, hogy megélje azokat a műveket, melyek a mi napjainknak és éjszakáinknak történetét fogják tárgyalni, tehát már jókor világgá kell kiáltanunk a magunk óvását. Mi mindnyájan széles e világon, kik valamiképp, cselekedve vagy szenvedve részt vettünk az eseményekben – akik a háborút megüzentük vagy intéztük, megnyertük vagy elvesztettük; akik ott véreztünk, ott koplaltunk, ott fagyoskodtunk; akik árdrágítottunk, akik szájhősködtünk, akik uszítottunk; akik forradalmakat és akik ellenforradalmakat csináltunk – mindnyájan együttesen érvényesítjük a nemzedékünk számára megszerzett közös vétó-jogunkat s neki szegezzük a jövendő történetírónak a magunk tiltakozását.
Hiszen tekintsünk csak úgy röptiben végig a dolgokon!
Azok a tengernyi érzések, gondolatok, akarások és törekvések, melyeknek kilobbanása jelentette a háború megindulását, a háború előtt nekünk mindnyájunknak egyénenként színeződő lelki tartalmunkat alkották, ha észrevétlenül, ha öntudatlanul is, de valahogy mégis csak részét alkották életünknek, millióféle gazdasági és szellemi átalakulásunknak. Hát jöhet-e majd történetíró, ki a háború okait igazán, híven feltárja?
Hadüzenet, mozgósítás! Jöhet-e történetíró, ki ezeknek az eseményeknek hivatalos aktáiból vagy a róluk szóló újsághírekből úgy rajzolhatná meg a dolgokat, ahogy a valósában megtörténtek? Lehet-e leírás oly részletezően pontos, lehet-e lelki elemzés oly mélyrehatóan finom, hogy mindezeknek az eseményeknek igazi rugóit, igazi jelentőségét, igazi lefolyását feltüntesse? Benne lehet-e a történetírói feldolgozásban mindaz, mi az eseményekben akkor benne volt, ami irányította, idejét megszabta, ami színezte, ami kísérte az eseményt, ami azzá tette, ami volt? És ha kimaradnak olyan elemek, melyeknek a történelmi forrásokban semmi nyomuk, melyek tehát a történetíró számára elérhetetlenek – ha kimarad egyetlen gondolatfoszlány annak a rajzából, amit az „A Nemzethez!” című fájdalmas emlékű proklamáció úgy fejezett ki, hogy „mindent meggondoltam és megfontoltam”, ha kimarad X diplomatának egyik pillanatnyilag felvillanó sejtése, mely miatt így, vagy Y-nak hirtelen támadt különös hangulata, mely miatt úgy alakult egy államirat fogalmazása, ha kimarad a különböző haditervek rajzából Z generálisnak önmaga számára is megfoghatatlan meghatottsága, Szabó János népfölkelőnek aznap különösen felhevűlt verekedőkedve és Kohn Izsáknak a bezárt boltjára vetett szomorú tekintete, ha kimarad a Pierre gyereknek furcsa revanche-terve s az öreg Jack-nek rejtélyes mosolya, ha nem lesz benne anyám könnyes búcsúcsókja és valamennyiünk a múltba visszaszálló sóhajainak, a jövőt verdeső tervezgetéseinek ezernyi változata – ha mindez kimarad a képből, akkor a kép hiányos, tehát hamis lesz, mert nem mondja el, hogy mi történt.
Hát a harctér története! Vezérkari jelentések, haditudósítók csataképei, utólagos helyszíni tanulmányok stb. – igen, a keretet meg lehet majd ezekből rajzolni, de hol lesz a lüktető, pillanatról-pillanatra változó élet, hol a tömeglelken belül is a maguk önálló életét tovább élő egyéniségek, vérmérsékletek, pillanatnyi testi-lelki állapotok szerepe, hol az a sok gyönyörű líra, mely a pillanattal tovaröppen, az a sok hősi epopéa, melynek egész cselekménye egyetlen rezdüléssel pereg le s az a sok pillanatnyi időtartamú tragédia, melynek se költője, se nézője, melynek csak felhördülő hőse van? Pedig mindezek a tudatos vagy tudattalan lelki mozzanatok, akár a legnagyobbaknak, akár a legkisebbeknek ezek a megfoghatatlan lelki intimitásai: ezek azok az erők, melyekből a történelem eseményei összetevődnek, ezek alkotják a maguk összességében a történetet.
Mi mindnyájan tapasztalatból, megrendítő élmények útján tanultuk meg, hogy az eseményeket nem azok a kevesek csinálják, kik kifelé képviselik. A háború megindítása nemcsak azoknak a műve volt, kik a háborút nyilvánosan megüzenték, az általános nagy embermészárlás befejezése sem azoknak a műve, akik a békeszerződést diktálják vagy aláírják. Láttuk, megéltük, hogy a béke útját nemcsak az uralkodók és vezető politikusok nyilatkozatai egyengették, de még a forrongó tömegeknek együttes cselekvésekben kifejeződő, eseményekben megfogható közös nagy békeakarása sem merítette ki azt a szövevényes folyamatot, mely a háború befejezésére vezetett. Részes volt ebben minden egyes katonának egyénileg körülhatárolt érdeke, törekvése, hangulata, részes volt benne a férjét, fiát, apját hazaváró minden egyes asszonynak, gyermeknek epedő álma és bús felébredése. És a forradalom története sem az, amit újsághírekben foglalható forradalmi vagy ellenforradalmi cselekedetek kifelé is érzékelhető formába öntenek, hanem az, ami percről-percre mindegyikünkben lelkileg végbement, amivel mindegyikünk a maga egyéniségének különböző tevékenysége szerint részese, szenvedője vagy hátráltatója volt az eseményeknek. A forradalmi átalakulások korát azok a pillanatnyilag felvillanó látások teszik, azok a még csak szavakba sem foglalható, még csak a tudatig se mindig jutó eltolódások, azok a testi-lelki zökkenések, azok az aprólékos részletcselekedetek, melyek a következő percben már beléolvadnak, eltűnnek az élet egyetemes nagy folyamában. Mindmegannyi lényeges eleme a forradalmak történetének az a számtalan parányi sejtelmes vágy, akarás, tettre szökkenő készség, a beszéd röpke hangcsillámai, azok a felvillanyozott vagy megdöbbenő rázkódások, azok a felragyogó vagy fagybameredő hangulatsziporkák, melyeknek lendítő vagy akadályozó, irányító vagy gáncsotvető erejéből adódik össze a történelmi esemény.
A mi nemzedékünk azóta, hogy ott áll s ott hullatja vérét a világtörténelem rettenetes fordulópontján, tisztán látja, hogy könyvekben hiába keressük a történelmet, igazi történelmet történész még nem írt, olvasó még nem olvasott. A történelemnek, mely elmúlt, örökre vége van, mert a pillanatot visszahozni, megújítani, a múltat jelenvalóvá tenni nem lehet. Csak a bűvész, ki meg tudná állítani egy pillanatra a világot és abban a pillanatban valami csodás intuícióval át tudná fogni az egész emberiség lelki tartalmát: csak ő olvasná el annak a pillanatnak a történetét. A történelem ugyanis olyan nyelven íródik, melynek hangjai érzések, szavai gondolatok, mondatai tettek. Klio táblája nem kőből van, a múzsa egy egész nemzedék minden egyes tagjának a lelkébe ír bele egy-egy fejezetet, mindegyikbe mást és minden pillanatban mást. A történelmet csak átélni lehet. Minthogy azoknak a megfoghatatlanul apró, rögzíthetetlenül csillámló és pillanat alatt szertefoszló elemeknek, melyeket az egyes emberek visznek bele a világ sodrába, nincs más krónikása, mint maga az őket szülő és eltemető egyéni lélek, tehát egy-egy nemzedék minden egyes tagjával – lett légyen az nagy vagy kicsiny, akár fent trónolt, akár lent vergődött – örökre sírba száll az illető korszak igazi történetének egy-egy szava, mondata vagy fejezete. Mire mi mindnyájan, kik ma élünk, befejeztük a magunk kiszabott életmunkáját, addigra végleg becsapódik a világrengés történetének könyve s nem jöhet történetíró, ki azt újra felnyitja.
Akik utánunk jönnek s a mi korunk szavakba foglalt, kőbe vésett, vonalakba szorított emlékeit tanulmányozva, meg fogják alkotni ezeknek az időknek képét, ne higgyék majd, hogy a múltat megelevenítő történelmet írnak! Mi ismételten megéreztük és sajnos, még mindig érezzük, hogy a közmondás csak azért nevet azon, ki a sok fától nem látja az erdőt, mert az, aki a közmondást megalkotta, valamely távoli hegytetőről kényelmesen szokta nézdegélni a zöld színfoltot, míg az, akit fölényesen kinevetett, bement a rengetegbe s ott sok-sok különböző nagyságú fát, sok-sok rügyező és hulldogáló lombot, ezernyi nyíló és hervadó virágot, csiripelő és némán kuksoló madarat, millióféle színt, illatot, életet talált annak a képnek a helyén, mely a távolból nézőnek a szemében egységbe futott. A történetíró csak a hegytetőről festegeti az események képét. A legpontosabb történetírás sem egyéb, mint puszta gondolati összefoglalása, távlati képe, mesterséges egybevonása azoknak az irányvonalaknak, melyeken a külsőségekben megnyilvánuló események a valóságban mozogtak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me