Merész Károly: A boríték • – Emlékezés egy régmúlt délutánra –

Full text search

Merész Károly: A boríték
– Emlékezés egy régmúlt délutánra –
A szerkesztő bosszúsan vette el az irodalom barát elől a kefelenyomatokat.
– Kikacagják a lapot! Értsd meg! – kiáltott fel az irodalom barát.
– Ha a szimbolizmus nevetséges…ide figyelnek. Az egész nyomda idenéz. – Összehúzta az üvegfalon a függönyt. – Hagyjuk kérlek…
Az irodalombarát nem tágított:
– Valamelyes ízlésem nekem is van és…és…Hogy egyezteted össze a lap irányával? Nos?
A szerkesztőt a kérdés kihozta a sodrából. Átvillant előtte, miként toppant közéjük ez a törvényszéki jegyző, kinek a magas galléron örökké gurigázó fejét messziről gyakran látta inogni, bólongatni az újságírók kávéházi törzs asztalánál, hogyan örvendtek neki s bizakodtak az összeköttetéseiben s a jegyző hogyan bókolt a vállalkozásunknak, majd tegezte, oktatta s vállon veregette őket. Belepirult a restelkedésbe, hogy idáig szót fogadott neki.
– A lap irányáért, kedves jegyző úr, egyedül én vagyok felelős – mondotta.
– Elismerem. Tessék! – Aztán egy kis szünet múlva:
– De csak magatokra vessetek, ha a napilapokban nem tudok nektek egy kis reklámot csapni. Már pedig a sajtó támogatása nélkül itt vidéken hamar megdögöltök. – Az irodalom barát ujjaival ütemet vert a csendhez, ami szavait követte. A szerkesztő közeledett:
– Egy versből, kérlek alássan, nem lehet valakit megítélni. Még ha olyan tájékozott is az olvasó az irodalomban, mint te…Előfordulhat…nagyon gyakran előfordulhat…
– Lehet, hogy tehetséges a fiú, de…
– Nagyon tehetséges. Hidd el. Beczkayt becsülöm legtöbbre az egész társaságból. Pesti lapok hozzák a dolgait. Éppen most kapott levelet a „Nyugat”-tól…– végigboronált az asztalon. – ide tettem. Tessék.
Az irodalom barát elduruzsolta a címzést, megforgatta a lezárt borítékot, majd hosszasan nézegette az iniciálét s a szerkesztők neveit.
– Nem vontam kétségbe, hogy tehetséges gyerek – mondta azután.
Sokan jöttek a nyomába. Fontoskodva állták körül a gépet, amelynek gyomrában csipeszekkel kotorászott a szedőinas.
– Ne tartsátok fel a szedőt – szólott ki a szerkesztő. Géza, kérlek, légyszíves…légyszíves…– elővette a bőrtárcáját és amíg keresgélt benne, szórakozottan hányogatta a szavakat – írd be a könyvbe ezt a két előfizetőt. Igen, uraim, számoljanak be a toborzásról.
A fiatal emberek zavartan mosolyogtak. A szerkesztő közéjük lépett.
– Nem tudom – súgta, – hogy holnap miből fizetem ki a nyomdászt. Még harmincöt korona hiányzik.
– Harmincöt… – szörnyülködtek.
– Tegnap kifizettem a plakátokat s a szerkesztőségi levélpapírt. Követelte. Mit csináljak? Hol van Beczkay? Három előfizetőről még nem számolt el. Mindig csavarog. Mit fogunk csinálni?
Gyámoltalanul, szót sem szólva álltak körülötte. A tekintetük, mi csak nemrég ívódott tele önbizalommal, szétfolyt, gyerekesen üressé változott.
Én megtettem, mi tőlem tellett. Lássátok aztán. Fáradtan, mintha hét nap elől árnyékba menekülnének, kullogtak az irodába. A papírkötegeken gubbasztottak. Fel-fel jajdultak, szidva a vidéki város: az unt kedvű hivatalnokot, a kuglizó iparost az öregek „Irodalmi kör”-ét.
A szerkesztő felugrott az asztal mellől.
– Még a kliséket sem fizettük ki – hüledezett. Idegesen botorkált ide-oda. – Nem bírjuk, hiába, nem bírjuk! Azt tanácsolom, hagyjuk félbe az egészet. Halott város ez, úgy se lehet itt irodalmat teremteni. – Nem is engedem, hogy megindítsák a gépet. Én nem vállalom tovább a felelősséget. Mihelyt bejön a nyomdász, megmondom neki. – Talán később, ha kapunk valakitől tőkét…Nem igaz?
Bólogattak, fáradtan, révetegül. A jegyző egy irodalmi népünnepély rendezését javasolta, aminek jövedelme hónapokra biztosítaná a lapot. Hagyták. Hallgattak.
– Beczkaynak levele jött a „Nyugat”-tól – szólt a szerkesztő – Értesítsétek.
Felfigyeltek, aztán tovább kuszálták magukban a gondokat, halódó reményt s a minden iránti utálatot. Csak később szólt az egyik:
– Add ide. – Elindult a levél s útjában álmokat élesztgetett.
– Valamelyik nap én is postára teszem…
– Csoda, hogy rászántad magad…Ne volna ilyen messze ide Pest…
– Osvátnak címezd.
– Géza is kapott tőle. Biztatja…
– Kaptál levelet Ostváttól? Hogy hallgatott róla!
– Ha egyikünknek sikerül megvetni a lábát Pesten, sokat segíthetne…Tekintélyt adna a lapnak!
– Mindjárt megváltozna a helyzetünk!
A levél néha egy kézben vesztegelt, sokáig, aztán a beszéd üteme szerint járt újra kézről-kézre, hol letörte a kezeket, mintha megsúlyosodott volna, hol lendületet adott a karnak s hangsúlyt a véleménynek.
– Egészen másképp fogadnák a lapot.
– Tény és való! – lelkesedett a törvényszéki jegyző, akit ez a hirtelen támadt nyers bizakodás egészen magával ragadott.
– Kezdhetjük? – szólt át a nyomdász.
Összenéztek.
– Lehet. Miért ne – mondta a jegyző.
– Igen. Hogyne – hagyták helyben.
– Majd összeadjuk azt a pénzt – sugdosódtak.
Közrefogták a gépet. Figyelték, hogyan kúszik fel az erő a szíjon s a csavarokon és – hogy tevékennyé szabadult – hogyan harsonázik.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me