MÓRICZ MIKLÓS: AZ EMBER ÉS A VAGYON • A FÖLD, A NÉP, A KENYÉR

Full text search

MÓRICZ MIKLÓS: AZ EMBER ÉS A VAGYON •
A FÖLD, A NÉP, A KENYÉR
A földterület lakottsága első pillantásra nem mutat közvetlen kapacsolatot a gazdasági fejlettség fokával. Az európai orosz szovjet- köztársaságok átlagos népsűrűsége négyszögkilométerenként 26 lélek s ezek az államok nagyon alacsony fokán állanak a gazdasági fejlődésnek. Népüknek 86.7%-a foglalkozik mezőgazdasággal. De csak a mezőgazdasági kereső nép arányszáma Bulgáriában is 81.9%, lakottsága ellenben 47, a régi Romániáé 79.5%-os arányszámmal 53, Lengyelországé pedig 70, holott a népnek még itt is 75.9%-a van mezőgazdasági fokon. Nagyjából ugyanolyan foglalkozási megoszlás mellett, tehát egymástól nagyon eltérő a föld eltartó ereje. De a magasabb gazdasági fokokon is ugyanilyen nagy ellentmondásokat találunk. Németországban a keresők 35.2%-a foglalkozik mezőgazdasággal s népének sűrűsége 134, az Egyesült-Államokban 26.3%-os mezőgazdasági kereső népesség mellett 13, Kanadában pedig csak 0.9, holott a gazdasági kultúra már itt is magas fokon van, amit a mezőgazdasági kereső népességnek 35%-ra való leszorulása is mutat. Hollandiában is 23.6% az agrár kereső nép aránya, ellenben a nép sűrűsége 200.
Ha azonban az európai országok adatait külön vizsgáljuk, mégis kialakul bizonyos rendszeres belső összefüggés képe e két adatsor, a gazdasági fejlettség és a nép sűrűsége között.
Gazdasági fejlettség tekintetében, a mezőgazdasági kereső népesség arányszámának csökkenő sorrendjében az európai államokat három csoportra lehet osztani. Az elsőben vannak a legkevésbé fejlettek: az orosz szovjetköztársaságok, Bulgária, Románia, Litvánia, Lengyelország, Finnország, Lettország és Észtország. Mindenesetre ide tartozik Jugoszlávia is, mégpedig a sornak alighanem az elejére, de innen sincsenek statisztikai adatok. Törökország, ha egységesen kezeljük, szintén csak ide tartozhatik, de ha az európai részt külön számítjuk, akkor ezt Konstantinápoly adatai kiemelhetik ebből a csoportból. Azonban az adatok innen is hiányzanak.
Ezekben az államokban a kereső népességnek 80%-a foglalkozik mezőgazdasággal s a nép sűrűsége átlagosan négyszögkilométerenként 31 lélek.
A második államcsoportban Magyarország, Portugália, Spanyol- és Olaszország, Görögország és a Szabad Ír Állam van. Ezekben az államokban a keresők 54%-a esik a mezőgazdasági foglalkozási ágakra, az átlagos népsűrűség pedig 68.
A harmadik államcsoport, a gazdasági értelemben legfejlettebb államok sora ez: Luxemburg, Franciaország, Svédország, Csehszlovákia, Norvégia, Dánia, Ausztria, Németország, Svájc, Hollandia, Belgium és Anglia, északi Írországgal együtt. Ezekben átlagosan számítva már csak 27.5% a mezőgazdasági keresők aránya az egész kereső népességben, a népsűrűség pedig 81 lélek. A nép sűrűségének növekedése és a mezőgazdasági kereső népesség arányszámának apadása olyan határozott formában jelentkezik e nagyobb csoportokon belül, hogy itt már szabad belső összefüggésre következtetünk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me