Illés Endre: NYOLC HOLD FÖLD • Sásdi Sándor regénye - Athenaeum

Full text search

Illés Endre: NYOLC HOLD FÖLD
Sásdi Sándor regénye - Athenaeum
Sásdi Sándor ortodox naturalista író. Ahogyan alakjainak, megfigyeléseinek, filozófiájának orsóit mértéktartó egyenletességgel s minden szakadás-bogozás nélkül lefejti, ahogy a lefejtett szálakat alapos tudással s a legjobb példákra emlékeztető biztossággal egymásbaszövi: munkája a naturalizmus elsőfogalmazású programmjának kifogástalan - de kevéssé idejét is mult - megvalósítása.
Ez a naturalista programm szükségszerű ellenhatása volt annak a túlzott egyéniségkultusznak, a monumentális, de túltömöttségükben elrajzolt freskóknak, a magával ragadó felületességnek, amely a romantikus iskolát jellemezte s idővel elsekélyesítette. Készletező módszere a tizenkilencedik század tudományos felfedezésein épült. A romantikus szemlélet nagy horizontját leszűkítette, de egyben ugyanannyira el is mélyítette, amikor érdeklődési körébe bevonta nemcsak az embert, de környezetét is, kimutatta a miljő s az egyén összefüggését, tisztázta a természeti törvények érvényesülését, s mint a Rougon-Macquart-sorozatban Zola tette, az egyes ember és az összesség társadalmi vonatkozásait is új szempontokból világította meg.
Nyolc hold föld - ezt a naturalista programmot fejezi ki Sásdi Sándor már regényének címében is. A történet előterében emberek állnak, igazi hőse mégis a föld sorsokat átformáló ereje, a nehézkedés kegyetlen, lehúzó törvénye, a legridegebb struggle for life. A gyengébb elbukik, az erősebb győz. Minden szebb, nemesebb utáni vágy letörik, csak leheletnyivel melegebb érzés útszélre kerül, tenyér és szív elkérgesedik. Más körülmények között talán másként történik minden, de itt a törvényszerűség erejével így kell alakulniok az eseményeknek. Másként nem lehet.
A harcteret járt, tüdővészes fiatal gazda, a halódó férjtől a duzzadó egészségű sógorhoz átfekvő menyecske, a gyerekbe átplántált betegség a földre kapzsi, lelketlen öreg szülők, a nyolcholdas asszonyért lánykedvesét elhagyó legény, a magzatát elhajtó, csalódott szegénylány, a ráolvasó asszony, az angyalos bába, s a többiek, a regény alakjai - a naturalista-iskola ismert, rikító patronjai, lényük adottságával a körülöttük kialakuló történet is adott, némi kombinációval. Sásdi rokonszenves, tehetsége határait pontosan ismerő írói ereje azonban éppen itt nyilatkozik meg: igazi élettel tudja megtölteni ezeket a többször megírt figurákat is, a rikító színeket biztos érzékkel, kellő ökonómiával letompítja s munkájában mindvégig a valóságos történés és élet teljes illuzióját kelti célbataláló, egyszerű, okosan racionális mondataival.
Ez az itt pedig, ahol mindennek szükségszerűen így kell történnie: a háborúutáni magyar falu. Valahol a Dunántúl alsó csücskében, a legszomorúbb elmaradottság fülledt levegőjében az ólmos, őszi esők agyagos, marasztaló sarában. Ez a miljő-rajz - a beteg férj s az idegenkedő, egészséges feleség közös ágya, a földespadlójú, szellőzetlen szoba, a fekete falu, a zsendülő földek a szűkreszabott határban, - ez a miljőrajz élményszerűen igaz s erős, a regény különhasadó, maradandóan időálló értéke.
Kompoziciója már nem ilyen szerencsés. A túlméretezett tagoláson erősen érzik a regénnyé nyujtott, novelláris zártságú és csattanójú mag. Emiatt azután igen sok rész szinte betétszerűen hat. Egyes jelenetei pedig, az ormánsági tájszólás közösségét leszámítva, itt-ott idegen hatásról is tanuskodnak: a Szép Zsuzska, a Börtön Kodolányija taposta először ezt az ösvényt.
A Nyolc hold föld végül is kétségben hagy afelől: írója nem látja-e köntösén a tegnapi út porát, nem érzi-e vajjon a szelek fordulását, s e változott irányban a szomjúságot a naturalizmus kiteljesítésére, egy fényesebb és egészebb életszemlélet és művészet felé?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me