SZABÓ IVÁN, DR. (MDF)

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. (MDF)
SZABÓ IVÁN, DR. (MDF) Igen tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim!
Az Önök előtt 51. sorszámmal fekvő törvénykiegészítő javaslatnak a hozzácsatolt indokoláson túlmenően szeretnék néhány gazdasági hátterét megmagyarázó kérdésről most felvilágosítást adni. Arról van ugyanis szó, hogy a kérdéses 1986. évi 11. számú törvényerejű rendeletet az idén tavasszal az Országgyűlés az 1990. évi XXII. törvény 63. és 64. §-ával érdemben módosította, és ez az érdemi módosítás két területen teremtett új helyzetet. Az egyik ilyen kérdés a fizetésképtelenség kritériumában következett be, akkor, amikor a (3) bekezdéshez egy olyan c) pontot is csatoltak, melynek értelmében "fizetésképtelennek tekinthető az a gazdálkodási szervezet, amely fizetéseit beszüntette."
A másik érdemi módosítás pedig az, hogy az ilyen fizetésképtelenné vált gazdálkodó szervezet önmaga ellen köteles gazdasági csődöt bejelenteni, és ezért a gazdálkodó szervezet vezetője saját vagyoni felelősséggel is tartozik.
Tisztelt Országgyűlés!
A jelenleg kialakult finanszírozási rendszerben mintegy 2000-3000 közé tehető azoknak a gazdálkodó szervezeteknek a száma, amelyek pillanatnyilag fizetésképtelenek, és az így mutatkozó kintlevőség a számítások szerint meghaladja a 200 milliárd forintot.
A helyzet sajátossága az, hogy a vállalatok legnagyobb részénél tapasztalható kétarcúság ezt félreérthetővé teszi. A vállalatok nagy része ugyanis egyidejűleg adós és ugyanakkor hitelező is. Mint a múlt héten e Parlament által elfogadott kormányprogram is utalt rá, ennek a fizetési csődtömegnek a végén mintegy 30-40 olyan állami nagyvállalat áll, amelyek valójában a csődnek a magját képezik. Úgy ítéltük meg, hogy a magyar gazdaságnak nem áll érdekében, hogy ne ezek a nagy monopóliumok omoljanak először össze, hanem dominóelvszerűen - mielőtt még ez bekövetkeznék - a kis- és közepes vállalatok százai, esetleg ezrei önmaguk ellen kezdeményezve a csődeljárást, a gazdasági életet megbénítsák. Hozzá kell tennem, hogy ez a törvénykiegészítés nemhogy lazítaná azt a pénzügyi fegyelmet, amelyet a csődtörvénynek öncsőd (illetőleg az újságok szóhasználata szerint harakiri) rendelkezése eredményezni kíván, hanem tovább szigorítja abból a szempontból, hogy rámutat gazdasági módszerekkel arra, hogy valójában hol kell keresni a pénzügyi és gazdálkodási bajoknak a gyökerét. Az önmentés csak azáltal történik meg, ha legalább addig a mértékig, ameddig a vállalat kintlévőségei lehetőséget teremtenek, a csődeljárást, a bírósági végrehajtást mások ellen kezdik meg, illetve – ha erre módja van – a fizetési feltételekben új megállapodást köt a gazdálkodó szervezet.
Hosszú távú gazdaságpolitikai céljainkkal tehát ez a törvénykiegészítés összhangban áll: gazdasági eszközökkel kívánja elérni, hogy felszámolásra azok a nagyvállalatok kerüljenek, amelyek valóban csődben vannak, és átmeneti időszakra a hosszú távú gazdaságpolitikai céljainkba beilleszkedő kis- és középvállalatok lehetőséget találnak az életben maradásra, amellett, hogy a gazdasági bajok valós okaira rámutatnak.
Ezért a gazdasági bizottság, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság nevében, a szövegmódosítás révén egyetértésben az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottsággal, az 51. számú előterjesztést a tisztelt Háznak elfogadásra ajánlom. (Taps.)
Határozathozatal a tárgyalási rendről

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me