ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Tisztelt Országgyűlés! Több képviselőtársunk kért lehetőséget napirend előtti felszólalásra. Engedjék meg nekem, hogy mielőtt megadnám nekik a szót, ugyancsak napirend előtt én szóljak önökhöz. (Derültség.)
Tisztelt Országgyűlés! A nyár folyamán népünk kedvező és kedvezőtlen fejlemények sorát élte át. A gazdag aratás munkálatai közben kellett megküzdenie a dunai árhullámmal, érkezett az ausztriai turistakatasztrófa és a mecseki bányaszerencsétlenség híre.
II. János Pál pápa történelmi jelentőségű látogatása és augusztus 20-ának ünneplése idején értesültünk a szovjetunióbeli államcsínykísérletről, amivel szemben nem maradtak közömbösek Magyarország politikailag tudatos erői. Örömmel állapítható meg, hogy a nálunk megnyilatkozók túlnyomó többsége – ideértve kormányzatunk felelős tényezői mellett a parlamenti pártokat és az állást foglaló sajtót is – a diktatúrát visszaállítani törekvőkkel szembeszálló alkotmányos erők iránt nyilvánította rokonszenvét. Hadd jelezzem, hogy az országgyűlési szünet folytán csak személyes táviratban fejezhettem ki elismerésemet a drámai konfliktus tetőpontján az alkotmányvédő küzdelemben kimagasló szerepet vállaló orosz parlament ideiglenes elnökének, a tavaly itt köszöntött Ruszlan Hazbulatovnak.
Tisztelt Országgyűlés! Már van jele annak, hogy a szovjetunióbeli fejlemények nyomán népünkben felértékelődtek saját alkotmányos eredményeink. Felértékelődött függetlenségünk, szuverenitásunk kiteljesedése, intézményrendszerünk demokratizálódása, kivált Országgyűlésünk és a neki felelős kormányzat alkotmányos működésének jelentősége, és annak fontossága, hogy felszámolásra került gazdasági kiszolgáltatottságunk. Úgy gondolom, mindez ország-világ előtt tükröződni fog abban, hogy megnövekedett egységben vállalva a küzdelmet roppant nehézségeinkkel és az egyes szomszédainkat válságba sodró fejlemények következményeivel is, tovább szilárdíthatjuk alkotmányos jogállamiságunkat, átalakulásunknak, a magyar nép kiküzdendő boldogulásának mellőzhetetlen feltételét és megbontathatatlan keretét.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Tisztelt Országgyűlés! Nagyszámú képviselőtársunk jelentkezett szólásra. Egy részüket felkértem – s nem eredménytelenül – arra, hogy a holnapi napon mondják el mellőzhetetlennek tartott felszólalásukat.
Elsőként Antall József miniszterelnökünknek kívántam megadni a szót, de az Egyesült Államok elnökének közbejött telefonhívása miatt ő némi késéssel vállalja csak mondanivalójának előadását.
Soron következően Kulin Ferenc képviselőtársunknak adom meg a szót.
Napirend előtti felszólaló: Dr. Kulin Ferenc (MDF)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me