KULIN FERENC, DR. (MDF)

Full text search

KULIN FERENC, DR. (MDF)
KULIN FERENC, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a kulturális bizottság elnökeként felolvassak egy rövid nyilatkozatot.
Miután mondandóm szorosan összefügg azokkal az eseményekkel, amelyek a nyári rendkívüli ülésszak utolsó napján, 1991. július 12-én zajlottak le, engedjék meg, hogy nagyon vázlatosan felidézzem az akkor történteket.
Bizottságunk ezen a napon értesült arról, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök úr nem írta alá a Magyar Rádió és a Magyar Televízió alelnökjelöltjeinek kinevezéséről szóló, a miniszterelnök úr javaslatát és a kulturális bizottság támogató állásfoglalását dokumentáló okmányt. Még ugyanezen a napon rendkívüli bizottsági ülést tartottunk, s erről az ülésről a bizottsági tagok többségének egyetértésével levelet küldtünk a miniszterelnök úrhoz. Ebben a levélben a köztársasági elnök úr döntése miatti megdöbbenésünknek adtunk hangot, és kifejeztük reményünket, hogy az alelnökjelöltek másodszori felterjesztése nyomán a nyári szünet végéig megoldódhat a Rádió és Televízió irányításának problémája.
Sajnálattal kell tudomásul vennem, hogy nem így történt. Noha a két közszolgálati intézmény élén törvényesen kinevezett elnökök állnak, a Rádió és a Televízió műsorpolitikáját gyakorlatilag olyan intendánsok határozzák meg, akik csupán elnökük bizalmát élvezik, de nem tölthetik be azt a szerepet, amit a törvény a miniszterelnök által javasolt, a kulturális bizottság által véleményezett és a köztársasági elnök úr által kinevezett alelnökök számára jelölt ki.
Tekintettel arra, hogy ez az állapot a megítélésem és a Magyar Demokrata Fórum, illetve a kormányzó pártok megítélése szerint nem tartható fenn, a helyzet törvényes keretek közötti megoldására tett javaslatunkat viszont a köztársasági elnök úr nem fogadta el, a kulturális bizottság eredményes működésének feltételeit nem látom biztosítottnak.
Tekintettel arra továbbá, hogy itt nem egyszerűen a kinevezési procedúra nehézségeiről s nem is csupán a kormányzó és az ellenzéki pártok konfliktusáról, hanem a hatalmi hatáskörök tisztázatlanságáról van szó, alkotmányjogi megoldást tartok szükségesnek.
Mindezért bejelentem: javasolni fogom, hogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió alelnökeinek kinevezését késleltető jogi problémák tisztázása végett a kulturális bizottság forduljon az Alkotmánybírósághoz.
A képviselőcsoportomnak felajánlott elnöki tisztségem megtartásáról az Alkotmánybíróság válaszának ismeretében, annak az MDF-frakció általi mérlegelése alapján fogok dönteni. A válasz megszületéséig természetesen ellátom elnöki feladataimat.
Köszönöm türelmüket. (Taps a jobb oldalon és középen.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me