HÁGA ANTÓNIA (SZDSZ)

Full text search

HÁGA ANTÓNIA (SZDSZ)
HÁGA ANTÓNIA (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt művelődési és közoktatási Miniszter Úr, munkaügyi Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A foglalkoztatási törvény elfogadása során képviselőtársaim többsége – a Kormány álláspontjához csatlakozva és igazodva – elvetette azt a módosító indítványomat, amelynek röviden az volt a lényege, hogy a tizenhatodik életévüket betöltött, de szakképzéssel nem rendelkező fiataloknak adjunk munkanélküli segélyt az esetben, ha nem tudnak munkához jutni. Ez az egyetlen nagyobb réteg ma a társadalomban, amelyet az állam teljes mértékben ellátatlanul hagy; sem családi pótlékot nem utalnak számukra, sem ösztöndíjat nem kapnak, az elvetett módosító indítvány miatt sem munkanélküli segélyben nem részesülhetnek, de nem részesülhetnek azokban a kedvezményekben, amelyekben a velük egykorú társaik részesülnek. Például kedvezményes utazási költségekben, kedvezményes könyvtár-, mozi- vagy színházjegyekben, ami a mai viszonyok között igencsak tekintélyes anyagi költségekkel jár.
A Kormánynak és tisztelt képviselőtáraimnak nem lehetett más erkölcsi és politikai alapjuk arra, hogy ezt a réteget teljesen ellátatlanul hagyják, csak az, amit indokként fel is hoztak, hogy tudniillik ezeknek a fiataloknak a gondját – idézem – "elsősorban a képzésükkel indokolt megoldani". Az 1991. évi IV. törvény 32. §-ának indoklása alapján meg is történhetne ez.
Felszólalásomban én is támogattam azt az álláspontot, és hozzátettem, hogy az adott körülmények között a különböző képzési formák az érintetteknek csak egy kisebb részét lesznek képesek befogadni. Úgy gondolom viszont, hogy a Kormány az említett állásfoglalással erkölcsi és politikai felelősséget vállal, hogy ebben rám cáfolt. Ennek azonban nem látom a jelét. Kijelenthetjük, hogy az adott törvény feladatokat ró a munkaügyi és oktatási kormányzatra, biztosítaniuk kell a szakképzetlenül munkaerőpiacra lépő pályakezdők szakmai oktatását.
A szakképzetlen pályakezdők aránya az évjáratokban a nyolcvanas évek közepén 33% volt, 1989-re – elsősorban demográfiai okok miatt – 38%-ra emelkedett; ez KSH-adatok szerint 56 700 fő volt. Várható, hogy a szakképzetlenül munkaerőpiacra lépő fiatalok létszáma az idén – optimista becslések szerint is – megközelíti a 60 ezer főt. A nemzetközi tapasztalatok szerint ma a hazánkban tapasztalhatóhoz hasonló helyzetben a pályakezdő fiatalok elhelyezkedési lehetőségei minimálisak.
Várható, hogy 1991-ben a szakképzetlen pályakezdő fiatalok fele-kétharmada nem tud elhelyezkedni. Számukra munkanélküli segély nem jár. A foglalkoztatási törvény 32. §-ának indoklása szerint helyzetüket tehát elsősorban képzésükkel kell megoldani.
Azt kérdezem tehát, mit kívánnak tenni az érintett tárcák rövid és közép távon a fiatalkorú munkanélküliek, a képzési rendszeren kívül maradt fiatalok hátrányos helyzetének megoldására. Készül-e erre kormányzati program? Ha készül, milyen lépéseket tartalmaz? Hogyan áll a speciális képzési formák és intézmények meghonosodásának az ügye? Hogyan kívánják biztosítani e kirekedtek képzésének anyagi fedezetét, illetve a beruházásokhoz szükséges anyagi erőforrásokat? Kívánják-e ennek érdekében a költségvetési törvényt módosítani vagy ezt kezdeményezni? Köszönöm a figyelmüket. Miniszter Urak, várom válaszukat. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me