KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm. Tisztelt Miniszter Úr! Örömmel vettem, hogy az okok megjelölésénél körülbelül egyezik a véleményünk. Valóban arról van szó, hogy a túlzott állami tulajdon lebontásával egy időben merült fel így ez a probléma, hisz annak idején teljesen mindegy volt, hogy az állam egyik zsebéből a másikba kerül-e a pénz, ha egyáltalán kerül, vagy a végrehajtás lehetetlenné válik.
Most a gazdasági társaságok megjelenésével, az egyéni vállalkozások elszaporodásával nagyon komoly egzisztenciális gondok keletkeznek azoknál, akiket ezek a szervezetek ilyen vagy olyan üzleti tevékenységük kapcsán bevisznek az utcába és a végrehajtás során jogerős ítéletek alapján nem jutnak ahhoz a jogos követeléshez, ami megilletné őket.
Emlékezzünk vissza itt a Parlament előtt a gilisztatermelőknek és a humusztermelőknek a tiltakozására. Ezeknek az embereknek jórésze jogerős bírósági ítélettel rendelkezik, amelyek nem végrehajthatóak, mert fantom kft.-k vitték be őket ebbe az utcába, s ezek a kft.-k megszűntek, felszámolásra kerültek, a vagyont áthordták, tehát lehetetlen ezeknek gyakorlatilag így a behajtása megoldási lehetőségek hiányában.
Az ötletek mellett, amelyeket ön felsorolt, még egy-kettőt azért tudnék adni, bár az sem oldaná meg most a kérdést, de gondolom, hogy azért mindenféleképpen segítséget nyújtana, ha a gazdálkodó szervezetek tevékenységének megkezdését megfelelő vagyoni garanciákhoz kötnék. Törvényi rendelkezés, illetve a büntető jogszabályoknak az ezirányú módosítása is mindenféleképpen kívánatosnak látszana.
Elsősorban nem a szerződéses fegyelemnek a betartása, vagy be nem tartatása itt a probléma, hisz ezt a bíróságok megfelelően, korrekt módon bírálják el, illetve hozzák meg határozataikat, hanem ezen határozatoknak a végrehajtatása az, ami bennünket is aggaszt, és ami miatt ezt az interpellációt meg kellett tennünk.
(14.40)
És nagyon szeretném, hogyha a végrehajtási törvény mielőbb megszületne, illetve meg kellett volna születnie, és sajnos, erre nézve az ön válaszában nem volt megnyugtató kitétel. Mindnyájan, úgy gondolom, hogy abban az országban szeretnénk élni, ahol azért nem a Maccabi kopogtat, hanem az állami végrehajtó a megfelelő keretek között hajtja be az adóstól a jogos követelést, megfelelő kamataival együtt.
Én a válaszból nem éreztem azt a konkrét, elhatározott szándékot, ami ezt az áldatlan állapotot belátható időn belül megszüntetné. Ezért én a tisztelt Háznak is azt javaslom, hogy ne fogadjuk el a választ, és így serkentsük a kormányzatot arra, hogy ne a jövő év második felében, vagy egyáltalán májusban, hanem már most a közeli hónapokban, akár saját hatáskörben is tegyen szigorító rendelkezéseket, hogy ez az út járhatóvá váljon. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me