PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint ismeretes, Magyarországon évek óta forgalmazzák a "REDI" só fantázianevű nátriumszegény sópótló szert, amely 98%-ban tartalmaz káliumvegyületeket. Ezt a terméket a konyhasó pótlására ajánlják. Tudomásom szerint olyan anyag is forgalomban van, amely 40% kálisót tartalmaz, és vérnyomáscsökkentésre jónak tartják.
Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozunk olyan véleményekkel, amelyek arra utalnak, hogy a talaj, a vizek, az élelmiszerek, az állati és az emberi szervezet káliummal túlterhelt.
Szakmai körökben és a napi sajtóban is jogosan vetődik fel a kérdés: milyen ismereteink vannak a káliumról, és ezek mennyire megbízhatóak.
Elégségesek-e vajon ezek az ismeretek, és ha igen, kell-e valamit tenni, vagy egyáltalán nincs semmi probléma.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az interpellációban is úgy fogalmaztuk meg, hogy bennünket elsősorban az emberi szervezetre veszélyes só, jelen esetben a "REDI" só érdekel, ezért a kérdéseket is ezzel kezdeném.
Az emberi fogyasztásra szánt káliumtartalmú készítmények engedélyezése során milyen hatásvizsgálatokat végeztek, és végeznek esetleg még ma is?
A vizsgálatok milyen eredménnyel zárultak, és ezek mennyire megbízhatóak?
Mennyire stabilak ezek a szerek, és mennyire garantálható az összetételük?
Végül, ami az emberi fogyasztásra szánt sót illeti, az utolsó kérdés: a hétköznapi és orvosi használatuk során milyen tapasztalatokat szereztek, értékelik-e ezeket, várható-e használatukban módosítás?
Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A kérdéseinket is úgy építettük fel, hogy zömében a káliumtartalmú sóról, emberi fogyasztásra szánt sóról szólnak, és csak mellékesen jegyeztük meg, hogy létezik a mezőgazdaságban egy káliumtartalmú műtrágya, káliumműtrágya, s ennek kapcsán jelentkeznek-e problémák. Egy kicsit meglepett bennünket, hogy a földművelési tárca válaszol gyakorlatilag ezekre a kérdésekre, mert elsősorban az emberi fogyasztásra szánt só érint bennünket.
Én tudom – amit leírtunk az interpellációban is –, a mai szakmai körökben elfogadott, hogy a kálium a mezőgazdaságban nem okoz problémát. Ennek ellenére olyan szakmai anyag látott napvilágot – és itt a Környezetvédelmi Minisztériumot is kellett volna interpellálni ilyen ügyben, mert a Környezetvédelmi Minisztériumból származik ez az anyag –, amely azt a problémát veti fel, hogy igenis a káliumnál esetleg probléma jelentkezhet.
Én tudom, és azt gondolom, akik olyan jellegű végzettségűek, mint én, ebben a Házban, azok is azt tanulták és talán azt vallják ma, hogy a kálium egy stabil elem, nem mozog a talajban, és mindig annyi áll a növény rendelkezésére, amennyi éppen szükséges.
Mindemellett azonban a káliumnál is különböző probléma felmerülhet. A Központi Talajtani Kutató például több éve felvetette azt, hogy káliumtúladagolás történik az országban. Mint műtrágya, jelentős mennyiségű káliumot adagolunk túl, amelyet a növények már nem igényelnek. Ha ez így van, akkor azt gondolom, ez egy jelentős költségnövelő tényező volt a mezőgazdaságban.
Ezekre vonatkozóan egyébként 4-5 év alatt nem tudtak káliumhatást kimutatni ezeknél a kísérleteknél. E kapcsán kérdezem meg, hogy: mekkora lehet az anyagi kár a túladagolás miatt, természetesen költségnövekedésre gondolok; s mekkorára becsülhető a talaj káliumfölöslege? Azt is meg szeretném kérdezni, e szakmainak nevezhető érvelés után: okozott-e problémát a túlzott káliumterhelés a vizekben és – esetleg – a növényekben? Végeznek-e ellenőrzést a káliumtartalmat illetően az emberi és az állati táplálásra szánt növényeknél? Ha igen, milyen adatok állnak rendelkezésre? Ha nem, terveznek-e vizsgálatokat?
Köszönöm figyelmüket, és várjuk államtitkár úr válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me