SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:
SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az 1992. évi zárszámadás parlamenti vitájában — mint ahogy ezt az egyik képviselőtársam megjegyezte — minden elhangzott, és mindennek az ellenkezője is. Ez volt a helyzet a vita kezdetén.
Ma már a viták után megítélésem szerint több kérdésben közeledtek az álláspontok, sikerült ezeket közös nevezőre hozni. Ezért szeretnék köszönetet mondani képviselőtársaimnak az észrevételekért, javaslatokért és a kritikákért is, amelyek a plenáris ülésen és a bizottságokban elhangzottak.
Több hozzászólásban is felmerült — Gál Gyula és Békesi László képviselőtársaim részéről —, hogy 1992 volt az utolsó olyan év, amikor a makrogazdasági folyamatokban még voltak kedvező irányú elmozdulások is. Bár kétségtelen, hogy 1992 őszétől több területen, az exportban, a folyó fizetési mérlegnél kedvezőtlen változások is történtek, mégsem lehet sommásan azt mondani, hogy minden tekintetben rosszabbá vált volna a helyzet.
Ebben az évben például az ipar — az ipar egészét tekintve — tartós növekedést mutatott, éves szinten augusztus végéig 3%-ban, ha az agráriparnak a mértékét kivesszük a feldolgozóiparból, akkor 7%-kal, és például az építőanyag-iparé — ami jelentős mutató, mert az építőipar mindig a húzóágazatok közé tartozik —, pedig ugyanezen időszak alatt az előző évihez képest 10%-kal növekedett.
A folyó fizetési mérlegben mutatkozó deficit pedig — addig a mértékig legalábbis, ameddig a külföldi működőtőke bejön — egyáltalán nemhogy problémát jelentene, hanem kifejezetten kívánatosnak is tartjuk.
Kedvező volt az is, hogy az import növekedésén belül a gépek és a beruházási javak importja növekedett. A szociális piacgazdaság nemcsak jelszó volt a Kormány gazdaságpolitikájában. Az elmúlt időszakban kiépült és feladatait teljesítette a munkanélküliek ellátását biztosító támogatási rendszer. A szociális törvény pedig megteremtette a lehetőségét annak, hogy minden rászoruló állampolgárról gondoskodjunk. Az egészségügyben megkezdődött a teljesítmény szerinti finanszírozásra történő átállás, és a társadalombiztosítás vagyonhoz juttatása is folyamatban van.
A mezőgazdasággal kapcsolatosan, Kósa András megjegyzésére reagálva, szeretném hangsúlyozni, hogy semmiféle diszpreferencia nem működik az ágazat szabályozásában. A jövedelemtermelés csökkenése a beszámolókban leírt tényezők hatására történik. Ezeket a támogatásokat csak a lehetséges mértékben tudják javítani, de teljes mértékben a hatásukat kiküszöbölni nem.
Ami a központosítás mértékét illeti, meg kell mondanom, hogy az államháztartás összes kiadása 1992-ben a GDP 74,4%-át tette ki, míg a bevételek 67,5%-ot értek el. Ezek azonban bruttó számok, tartalmazzák az önkormányzatok, az elkülönített állami pénzalapok és a társadalombiztosítás teljes bevételét és kiadását is.
Ezenkívül számos, az államháztartáson belüli átutalás is növeli az újraelosztás látszólagos mértékét. A halmozódások kiszűrésével számított jövedelemcentralizáció és újraelosztási arány az előbb említetteknél 10-11%-kal alacsonyabb értéket mutat.
Egyetértek azokkal a hozzászólókkal, akik az adómorál megfelelő voltára hívták fel a figyelmet. Tény, hogy az adózatlan jövedelmek nagysága nem becsülhető le, mert ha a törvények szerinti adóbevételek mind befolynának, az egyébként még így is csökkenő adóterhek további csökkenésének nagyobb lehetne a mozgástere. Az adókikerülés visszaszorítására ezért újabb intézkedéseket tervezünk. Egyrészt javítjuk az adóhatóság működési feltételeit, rövidesen megkezdődik a számítástechnikai korszerűsítés többéves programja. Mint önök előtt is ismeretes, már benyújtottuk azt a törvénymódosítási javaslatot, amely a törvények betartásához, az adózatlan jövedelmek feltárásához teremt az adóhatóság számára jobb feltételeket.
A vámeljárásokkal kapcsolatos felvetések tisztázása érdekében szeretném néhány tényre felhívni a figyelmet. Az Európai Közösségben tapasztalható gyors vámkezelés nem a kódszámok mértékével, hanem elsősorban a vámjogi előírásokkal, az egységes okmány alkalmazásával és a teljeskörűen kiépített számítástechnikai számítógépes rendszer használatával van összefüggésben.
A vámkezelésnél tapasztalható problémák kiküszöbölése érdekében tervezzük a közös piaci vámjogszabályokkal harmonizáló vámtörvény kialakítását, az egységes vámokmány alkalmazását, valamint az elmúlt évben már megtett lépéseken túl a PHARE-program keretében az adatfeldolgzási rendszer korszerűsítésének folytatását.
Néhány mondat erejéig szeretnék visszatérni a központi költségvetési szervekkel kapcsolatos állami számvevőszéki jelentésre, illetve az azzal kapcsolatosan a plenáris ülésen is elhangzottakra:
1. Ki kell térnem az 1992. év végi intézkedések magyarázatára, illetve arra, hogy a központi letéti számlára helyezett összegekkel kapcsolatban mi a helyzet.
A központi letéti számlára vonatkozó rendelkezéseket külön rendelet szabályozza. Miután a költségvetési évek közötti átvitelre nincs mód, a költségvetésben odaítélt előirányzatok időbeli érvényességéhez sem az ÁHT, sem a költségvetési törvény nem rendel korlátozást, a költségvetési kiadások teljesítésére adott felhatalmazás a Kormányt végrehajtásra kötelezi.
A letéti, illetve a lebonyolítási számlákra kihelyezett tételek a következők voltak: társadalmi szervek, televíziótámogatás, egyházi és pénzbeni kárpótlás, MÁV-támogatás bizonyos feltételek mellett, önkormányzatok címzett és céltámogatásai. A Kormánynak nincs arra joga, hogy az Országgyűlés kompetenciájába tartozó előirányzatokat megváltoztassa, és kötelezze az érintetteket, hogy akkor is felhasználják a pénzt, amikor erre nekik, saját maguknak nincs módjuk és lehetőségük.
A teljesítményarányos, illetőleg időarányos felhasználás ezeknél a tételeknél nem kényszeríthető rá a felhasználókra. A kedvezményezett számára viszont biztosítani kell a hozzáférhetőséget még akkor is, ha ez időben új esztendőre tevődik át.
A Kormány a bizonytalan időpontban jelentkező, de a törvényi előírások alapján kötelezően finanszírozandó kiadások fedezetének letétbe helyezéséről gondoskodott az év végén. Ez valóban még nem elköltés, de hasonlóképpen nem azt az összeget számoljuk kiadásként a beruházások, az alapok, az önkormányzatok támogatásánál sem, amit elköltöttek, hanem azt, amit a költségvetés a rendelkezésükre bocsátott.
A letéti számla nem része az állami forgóalapnak, a letéti számla bevételei és kiadásai nem képezik a költségvetés — hangsúlyozom, a tárgyévi költségvetés — bevételeit, illetve kiadásait.
2. A költségvetési zárszámadáson kérték számon az állam vállalkozói vagyonának alakulását bemutató mérleget. Legyen szabad idéznem az államháztartásról szóló törvény 104. §-ának (2) bekezdését, amely szó szerint a következőket mondja:
(17.30)
"Az államháztartás körébe tartozik a kincstári vagyon, a helyi önkormányzatok törzsvagyona és a társadalombiztosításnak a társadalombiztosítási feladatok ellátására szolgáló vagyona."
A rendelkezés tehát nem tekinti az államháztartás, illeve alrendszerei vagyonának az állam vállalkozói vagyonát. E vagyon alakulásáról a vagyon kezelésével megbízott szervezetek beszámolói adhatnak számot.
3. Az ÁSZ-jelentés foglalkozik a szervezetkorszerűsítési, takarékossági intézkedések hatásaival. Megállapítása szerint "Az intézmény- és feladatfelülvizsgálat csak látszateredményeket hozott." 1992-ben mintegy 8500 fővel csökkent a központi költségvetési létszám, a kiadási előirányzat pedig 8,6 milliárd forinttal mérséklődött az intézkedések eredményeként. Úgy hiszem, ez elég látványos látszat.
4. A központi költségvetési szervek 1992. évi 97,4 milliárd forint összegű bevételi előirányzatukat 103,5 milliárd forinttal teljesítették túl, a tényleges bevétel 200,9 milliárd forint volt. Ez nem véletlen, ez tendencia.
A 103,5 milliárd forint bevételi többletből 39,8 milliárd forint az intézmények saját folyó bevételeinél, 42,5 milliárd forint a felhalmozási bevételek, átvett pénzeszközök, visszatérülések, egyéb elszámolások területén realizálódott, így a tárgyévben befolyt összes bevétel 82,3 milliárd forinttal volt több a tervezettnél.
Az előző évi pénzmaradvány és az érdekeltségi alap, vállalkozási tartalék felhasználása, illetve igénybevétele 21,2 milliárd forinttal haladta meg az előirányzatot. A bevételek részletesebb adatait figyelembe véve megállapítható, hogy a bevételek alultervezése miatt többlettámogatás nem valósult meg.
Az intézmények a gazdálkodás során a működőképesség fenntartása érdekében pótlólagos forrásokat keresnek, élnek a bevételi lehetőséggel, pályázatokat nyújtanak be az elkülönített állami pénzalapokhoz, bővítik vállalkozási tevékenységüket — a jogi szabályozás alapján, és annak figyelembevételével. Ne feledjük, hogy ezek a többletbevételek általában többletkiadásokat finanszíroztak!
A központi költségvetési szervek értékpapír-forgalmában általában a rövid — egy-két hónapos — lekötés és 1—50 millió forintos egyedi összeg volt a jellemző. Nem nagy számban, de előfordult emellett nagyobb összegű és hosszabb időre szóló lekötés is. Az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötése jellemzően a többcsatornás finanszírozású intézménycsoportoknál fordult elő.
Külön örülök annak, hogy képviselőtársaim közül sokan egyetértenek azzal a megállapítással, hogy a helyi önkormányzatok 1992. évi gazdálkodása a szigorodó költségvetési lehetőségek mellett is összességében kiegyensúlyozott volt. A helyi közszolgálati, közszolgáltatási feladatokat, kisebb zökkenőket leszámítva, ellátták.
Vitát a bizottságokban az okozott, hogy hogyan kezeljék az Állami Számvevőszék jelentését, és a jelentésben foglalt normatív állami hozzájárulás elszámolásához kapcsolódó többletelvonásokat, illetve pótlólagos költségvetési támogatást.
Az önkormányzati bizottság felkérte a Kormányt és a Számvevőszéket: tegyen javaslatot az állami számvevőszéki ellenőrzések realizálása tekintetében. Gyakorlatilag az volt a kérdés, mi a teendő akkor, ha a számvevőszéki megállapításokat az önkormányzatok nem fogadják el.
Ugyanezzel a kérdéssel részletesen foglalkozott a számvevőszéki és a költségvetési bizottság is, ahol olyan döntés született, hogy a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium készítsen törvényjavaslatot 1994. január 31-éig a kérdés megnyugtató rendezésére.
A bizottságok végül is elfogadták a Számvevőszék jelentését, és módosítási javaslatot nyújtottak be a zárszámadási törvényjavaslathoz.
Tisztelt elnök úr! Tisztelt Ház! A vezérszónok urak látványos adatokat idéztek a belföldi államadósság '90—92 közötti ugrásszerű emelkedéséről. Nos, ezt valóban meg lehetett tenni, de azért arra is kiterjedhetett volna a figyelmük, hogy mi ennek az adósságnak a belső struktúrája, és hogyan változtak az egyes tényezők. Mivel ők nem tették meg, kénytelen vagyok megtenni jómagam — most már nem tudom, hányadik alkalommal —, hogy szóljak arról, miből tevődik össze ez a belföldi államadósság.
Nos, a belföldi államadósság nominális értékben 1992 végén elérte a 2170 milliárd forintot, és ez 860 milliárd forinttal több az 1990. év véginél. Az 1992. év végi adósságokból azonban 890 milliárd forintot tesz ki a forint árfolyamának változásából eredő, a jegybank könyveiben megjelenő adósság. Szeretném tisztázni, hogy ez a tétel teljesen független a Kormány államháztartással kapcsolatos tevékenységétől.
A két év alatt bekövetkezett további 490 milliárd forint adósságnövekményből valóban 350 milliárd 1992-ben keletkezett; több mint 150 milliárd forint nem a hiány finanszírozására eszközölt hitel- és értékpapír-műveletekből, hanem döntően adósságátvállalásból eredt. A jegybank volt rubelköveteléseit, a lakosság kedvezményes kamatozású lakáshitel-tartozásának egy részét vette át a költségvetés. Természetesen utóbbiak szolgálati terheit is fedezni kell, ám a teher eredete nem közömbös.
Többen felrótták a Kormánynak, hogy az adósságszolgálati kiadások 19 milliárd forint többletterhe azért merült fel, mert nem mérte fel reálisan a pénzpiaci hiányfinanszírozó források reális kamatterheit. Szeretnék emlékeztetni, hogy a törvényjavaslat "XXX., Belföldi államadósság" fejezetének indokolása pontosan számol ennek a többlettehernek az összetételével, okaival. Nézzük közelebbről:
Annak, hogy a Magyar Nemzeti Banknak megfelelő, prezentálható nyereségszintje eléréséhez 8,5 milliárd forintot kellett juttatni, semmi köze sincs a pénzpiaci kamatszint megítéléséhez, hanem azzal függ össze döntően, hogy a külföldi hitelügyletekkel kapcsolatos ráfordításokból keletkezett veszteség érte a bankot.
Másrészt: hogy a hiány finanszírozása milyen arányban történhet kötvényekkel, illetve kincstárjegyekkel, ha ezt valaki a költségvetés összeállításakor egy évre előre pontosan megállapítja, az előtt nagy tisztelettel meg fogom elmelni a jövőben is a kalapomat.
Csak mellékesen utalok rá, hiszen nyilvánvalóan az egész tisztelt Ház tudja: ha több kötvényt lehetett volna eladni, akkor a kamatteher csak 1993-ban jelent volna meg, lévén, a kötvény évenként egyszer fizet kamatot. A nagyobb, rövid lejáratú források bevonására azért is szükség volt, mert a társadalombiztosítás egyre növekvő összegben vette igénybe az állami forgóalaphoz kapcsolt nyugdíj-megelőlegezési számlát, és e tekintetben azóta sincs változás. Ez ugyancsak kamattöbblettel jár, de nem a pénzpiaci kamatszint téves előrebecslése miatt. A többletet egyébként a pótköltségvetéssel összefüggésbe hozni nem helyénvaló, mert az az eredeti előirányzathoz képest jelentkezett.
Végezetül az elmondottak alapján kérem a tisztelt Házat a zárszóban elhangzottak figyelembevételével és a módosító indítványokkal együtt a törvényjavaslatot szíveskedjék elfogadni. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me